Az itt következő recept egy olyan finomságé, amely egyszerre négy ok miatt vált nálunk viharos sebességgel nagy kedvenccé: 1) A látszat ellenére pofonegyszerű elkészíteni. 2) Dobozban sokáig eláll, már ha van erre módja. 3) Érvényes rá a 2×2=5 képtelennek tűnő állítás, vagyis az egész minőségileg különbözik a részek összességétől, mert azok így együtt sokkal finomabbak, mint külön-külön. 4) Roppant jól esik a kicsit bepoharazott gyomornak. Jó szívvel ajánlom bármilyen ünnepi menü induló fogásaként.
Sajtos-oregánós rúd
Hozzávalók
- 20 dkg finomliszt
- 1 púpos teáskanál só
- 5 dkg frissen reszelt parmezán
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
- több tekerésnyi frissen őrölt bors
- 10 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 4 evőkanál hideg víz
A tetejére:
- 2 evőkanál szezámmag
A nyújtáshoz:
- kevés finomliszt
A kenéshez:
- 1 tojásfehérje, amit előtte villával enyhén felvertünk
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe.
A lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késbetétes robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd mütyürnyi darabokban rákockázzuk a hideg vajat, és kb. 1 perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze mindezt. A lisztes-vajas-sajtos keveréket átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, és cipóvá formáljuk. (Ha nincs késbetétes robotgépünk, egyszerűen csak összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, a sót, a reszelt parmezánt, a morzsolt oregánót és a tisztes mennyiségű frissen őrölt borsot. Ezután a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a vajat, majd kézzel gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Amikor ez megvan, hozzáadjuk a tojássárgáját meg a vizet, és összegyúrjuk a tésztát.) Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán 0,5 cm vékony téglalappá nyújtjuk, és szintén 0,5 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk, mintha vastagabb ropikat készítenénk. A csíkokat átemeljük a sütőpapíros tepsikre, finoman megkenjük kevés, villával enyhén felvert tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal. Mehetnek is 12-14 percre a sütőbe, egyik tepsi a másik után.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.