Falatok

Sajtos-oregánós rúd

Az itt következő recept egy olyan finomságé, amely egyszerre négy ok miatt vált nálunk viharos sebességgel nagy kedvenccé: 1) A látszat ellenére pofonegyszerű elkészíteni. 2) Dobozban sokáig eláll, már ha van erre módja. 3) Érvényes rá a 2×2=5 képtelennek tűnő állítás, vagyis az egész minőségileg különbözik a részek összességétől, mert azok így együtt sokkal finomabbak, mint külön-külön. 4) Roppant jól esik a kicsit bepoharazott gyomornak. Jó szívvel ajánlom bármilyen ünnepi menü induló fogásaként.

Sajtos-oregánós rúd

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (193 értékelés, átlag: 3,66 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 20 dkg finomliszt
  • 1 púpos teáskanál só
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán
  • 1 evőkanál morzsolt oregánó
  • több tekerésnyi frissen őrölt bors
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 4 evőkanál hideg víz
  • A tetejére:

  • 2 evőkanál szezámmag
  • A nyújtáshoz:

  • kevés finomliszt
  • A kenéshez:

  • 1 tojásfehérje, amit előtte villával enyhén felvertünk

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és sütőpapírt terítünk 2-3 nagy tepsibe.

2

A lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késbetétes robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot, majd mütyürnyi darabokban rákockázzuk a hideg vajat, és kb. 1 perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze mindezt. A lisztes-vajas-sajtos keveréket átöntjük a gépből egy tálba, és hozzáadjuk a tojássárgáját meg a hideg vizet. Kezünkkel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, és cipóvá formáljuk. (Ha nincs késbetétes robotgépünk, egyszerűen csak összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, a sót, a reszelt parmezánt, a morzsolt oregánót és a tisztes mennyiségű frissen őrölt borsot. Ezután a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a vajat, majd kézzel gyorsan összemorzsoljuk az egészet. Amikor ez megvan, hozzáadjuk a tojássárgáját meg a vizet, és összegyúrjuk a tésztát.) Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz.

3

A tésztát lisztezett gyúródeszkán 0,5 cm vékony téglalappá nyújtjuk, és szintén 0,5 cm széles, hosszú csíkokra vágjuk, mintha vastagabb ropikat készítenénk. A csíkokat átemeljük a sütőpapíros tepsikre, finoman megkenjük kevés, villával enyhén felvert tojásfehérjével, és megszórjuk szezámmaggal. Mehetnek is 12-14 percre a sütőbe, egyik tepsi a másik után.

Megjegyzés

6–8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet