Szó szerinti jelentése: spenótos pite, és valóban nem több, nem kevesebb ez az étel. Ha jó minőségű, friss zöldekkel és krémes fetával készül, az egyik legjobb parti- vagy piknikkaja.
Spanakopita
Hozzávalók
- 35 dkg friss spenót, leszárazva
- 1 csokor friss kapor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor újhagyma fehér része, apróra vágva
- frissen őrölt bors
- 25 dkg feta sajt
- 1 tojás néhány csepp citromlé
- 2 csomag 6 lapos réteslap (2×15 dkg)
A kenéshez:
- 10 dkg vaj, megolvasztva
Elkészítés
A töltelékhez a spenótot blansírozzuk, alaposan kinyomkodjuk, majd a kaporral együtt apróra vágjuk.
A felforrósított olívaolajon megfonnyasztjuk a hagymát egy serpenyőben. Rádobjuk a kapros spenótot, megborsozzuk, és 2-3 perc alatt megpároljuk, majd lehúzzuk a tűzről.
A fetát egy tálban villával összetörjük. Hozzákeverjük a tojást.
A fetás-tojásos keveréket a kapros-hagymás spenóthoz keverjük. Megcsepegtetjük kevés citromlével.
A réteslapokat, anélkül hogy kihajtogatnánk őket, felvágjuk 5 cm széles tekercsekre. Magunk elé veszünk egy tekercset, a többit nedves konyharuhába csomagolva félretesszük.
A tekercset kihajtogatjuk, és egymásra teszünk 2-2 csíkot, így 3 rétescsík lesz előttünk. Mindegyik réteget alaposan megkenjük olvasztott vajjal.
A csíkok aljára teszünk 1-1 teáskanál tölteléket, és 45 fokban elkezdjük a tésztát felhajtogatni, hogy a végén szabályos kis háromszöget kapjunk. Ugyanígy elkészítjük az összes többi háromszöget.
A háromszögeket sütőpapíros tepsire fektetjük. A tetejüket olvasztott vajjal megkenjük, és 180 fokon 15–20 perc alatt ropogósra sütjük.
Megjegyzés
48 kis háromszög lesz belőle.