Ha a karfiolt késes betétű robotgépben megdaráljuk, érdekes dolog történik: egyrészt szinte senki nem jön rá, mi lehet ez a morzsás, fehér valami (ha nagyon felaprítjuk, általában kuszkuszra tippelnek), másrészt az íze jelentősen megszelídül. Ebben a formájában akár nyersen is lehet enni, például olívaolajjal-balzsamecettel megcsepegtetve. Itt most néhány lépéssel tovább megyünk: indiai fűszerkeverékkel együtt megpirítjuk, és árpagyöngyés rizottóval feldúsítjuk. Remek körete lehet egy szelet grillezett csirkemellnek.
Fűszeres karfiolrizottó
Hozzávalók
- 5 dkg újhagyma, felaprítva
- 3 evőkanál olaj
- só
- 5 dkg árpagyöngye
- 1 fej kb. 90 dkg-os karfiol (tisztítás után 50 dkg)
- 3 teáskanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
- 2 dl író
- 4 evőkanál friss, aprított korianderzöld
Elkészítés
Az újhagymát megfonnyasztjuk 1 evőkanál olajon egy 24 cm átmérőjű teflonserpenyőben, közben sózzuk. Hozzákeverjük az árpagyöngyét, felöntjük 1¼ dl meleg vízzel, és lefedve, néha megkeverve 20-25 perc alatt mérsékelt tűzön megfőzzük. Ha kész, kiszedjük a serpenyőből, és félretesszük.
A megtisztított karfiolt tört mogyoró nagyságú darabokra daráljuk egy késes betétű robotgépben.
Az eddig használt serpenyőt papírtörlővel tisztára töröljük. Megforrósítjuk benne a maradék olajat, hozzáadjuk a darált karfiolt, megsózzuk, majd fűszerezzük garam masalával. Nagy lángon kevergetve addig pirítjuk, amíg imitt-amott barnás színt nem kap kb. 10 perc alatt.
A karfiolt összemelegítjük a hagymás árpagyöngyével, aztán lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük az írót meg a korianderzöldet.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle. (1 adag: 193 kcal)