Különleges köret, amely akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Gesztenye sonkával és sült fokhagymával
Hozzávalók
- 5 dkg vékonyra szelt pármai vagy pármai jellegű sonka
- 50 dkg mélyhűtött natúr gesztenye
- 1 nagy fej fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 20 ág friss kakukkfű
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A sonkaszeleteket egy 30×40 cm-es sütőpapíros tepsire fektetjük egymás mellé, és 6 perc alatt megsütjük.
A még fagyos gesztenyét enyhén sós, lobogva forró vízben 6-8 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, papírtörlőn alaposan megszárítjuk. A kakukkfű leveleit felaprítjuk.
A fokhagymát gerezdekre szedjük, megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük. Egy 25 cm-es, 5 cm magas serpenyőben aranybarnára sütjük az olajban. Szűrőlapáttal kiszedjük, papírtörlőn felitatjuk róla a felesleges olajat. Az olajat megőrizzük.
A félretett olaj felét felforrósítjuk az eddig használt serpenyőben, és mérsékelt tűzön átpirítjuk benne a gesztenyét. Sózzuk-borsozzuk.
A sült sonkát apróra csíkozzuk. A sült fokhagymával és a kakukkfűvel együtt a gesztenyéhez adjuk, majd hozzáöntjük a félretett olaj maradékát. Az egészet hamar összemelegítjük.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.