Hagyományosan 7 vagy 9 zöldfűszerrel készül. A lényeg, hogy minél többféle legyen a hozzávalók között.
Zöldfűszeres-tojásos burgonyasaláta
Hozzávalók
- 60 dkg burgonya
- 30 dkg friss fűszernövény, 7-féléből vegyesen, kb. egyforma mennyiségben (pl. petrezselyem, snidling, kapor, sóska, tárkony, turbolya, zsázsa, borágó, zsenge spenót)
- 6 tojás
- 3 dl tejföl
- 2 dl joghurt
- ½ citrom leve
- ½ evőkanál mustár
- ¼ evőkanál cukor
- só és frissen őrölt bors
Elkészítés
A burgonyát megmossuk, és sós vízben héjastul puhára főzzük. Hideg víz alatt lehűtjük, meghámozzuk, majd karikákra vágjuk, és félretesszük.
Közben a zöldfűszereket alaposan megmossuk, és konyhai papírtörlőn megszárítjuk.
A tojásokat hideg vízben feltesszük főzni. Amikor a víz felforr, lefedjük az edényt, lezárjuk a tüzet, és legalább 10 percet állni-főni hagyjuk benne a tojásokat. Utána hideg víz alatt kezelhető hőmérsékletűre hűtjük, majd megtisztítjuk és félretesszük őket.
A sóskalevelek középső, kemény erét kitépjük, a tárkonyleveleket a szárról lecsipkedjük, és az összes fűszernövényt – szigorúan késsel – nagyon apróra vágjuk. A felaprított zöldeket egy nagyobb keverőtálba szórjuk, elkeverjük a tejföllel, a joghurttal, a citromlével, a mustárral és a cukorral. Sózzuk és alaposan borsozzuk.
Ebbe az öntetbe krumplinyomóval belepasszírozunk 2 főtt tojást, és elkeverjük. A többi tojást félbevágjuk, és a félretett krumplival óvatosan az öntetbe forgatjuk.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.