Cseh neve: Vánoční Kuba. Eredetileg böjti étel, még ha mára kerül is bele kevés hús azoknál, akik nem tartják be szigorúan a valláshoz kapcsolódó étkezési előírásokat. Viszont a feledés homályába vész, ki lehetett az a Kuba, akiről elnevezték. Az étel neve ugyanis magyarul annyit tesz: karácsonyi Jakabka. Igen, a Kuba a cseh Jakab becézett formája, a vánoční pedig azt jelenti: karácsonyi. Jézus tanítványai között két Jakab volt, az idősebb és a fiatalabb. Ám egyikről sem található olyan feljegyzés, amely összefüggést mutat a gombával vagy az árpával. Még az ószövetségi Jákob is egy tál lencsével szerezte meg a bátyjától az elsőszülöttség jogát. Ettől függetlenül ez egy probléma nélkül elkészíthető, pompás fogás.
Karácsonyi gombás árpagyöngy
Hozzávalók
- 3½ dkg szárított, vegyes erdei gomba
- 15 dkg füstölt szalonna, vékonyan felcsíkozva
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma, megtisztítva és apróra kockázva
- só és frissen őrölt bors
- 25 dkg árpagyöngy, szűrőben átmosva és lecsepegtetve
- 2 teáskanál köménymag, mozsárban frissen megtörve
- 1 evőkanál szárított majoránna
- 3 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
A tálaláshoz:
- 2 szál újhagyma felkarikázott fehér része
Elkészítés
A szárított gombát beáztatjuk 30 percre annyi forró vízbe, amennyi bőven ellepi. Ezután leszűrjük, és a levét is megőrizzük. A beáztatott gombát papírtörlőn megszárítjuk, majd apróra kockázzuk. Az áztatólevet kávéfilterrel bélelt szűrőben átszűrjük, majd lemérjük: 4 dl-re van szükségünk. Ha kell, meleg vízzel kiegészítjük.
A szalonnát az olajon kevergetve pörcösre pirítjuk mérsékelt tűzön, pár perc alatt egy kb. 24 cm átmérőjű, 3 literes edényben. A pörcöket szűrőlapáttal kiszedjük, magunk mellé készítjük. A szalonnából kisült zsiradékból félreteszünk 3 evőkanálnyit. Ezután az eddig használt edényben lefedve, néha megkeverve megfonnyasztjuk a hagymát a maradék zsiradékon, és közben sózzuk, borsozzuk.
Az árpagyöngyöt hozzáadjuk a párolt hagymához, és 1-2 percig mérsékelt tűzön kevergetjük vele. Felöntjük a gomba félretett áztatólevével, sózzuk, borsozzuk, és ízesítjük a megtört köménnyel. Lefedve, mérsékelt lángon, gyakran megkeverve 5–7 perc alatt előfőzzük.
A félretett zsiradékból 2 evőkanálnyit nagy lángon megforrósítunk egy közepes méretű serpenyőben, és a gombát 1-2 perc alatt kevergetve megpirítjuk rajta. Lehúzzuk a tűzről, fűszerezzük a majoránnával, majd hozzávegyítjük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és a félretett szalonnapörccel együtt a hagymás árpagyöngyhöz keverjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A maradék 1 evőkanálnyi zsiradékkal kikenünk egy kb. 25×20 cm-es tepsit.
A hagymás, gombás árpagyöngyöt egyenletes rétegben átkanalazzuk a tepsibe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tálaláskor felkarikázott újhagymát szórunk rá.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.