Az extravagáns krumpli jól mutat az ünnepi asztalon, és az ízét kellemesen kiemeli a tárkony lágy aromája.
Tárkonyos lilaburgonya-saláta
Hozzávalók
- 80 dkg lila burgonya
- só
- 2-3 csemegeuborka,0,5×0,5 cm-es kockákra vágva
- 15 dkg házi majonéz (a receptjét lásd lejjebb)
- ½ csokor tárkony, felaprítva
Az öntethez:
- 1 kis fej lila hagyma, nagyon finomra aprítva
- 2 evőkanál vörösborecet
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 dl olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
A házi majonézhez:
- 1 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból)
- 1 csipet só
- 1 dl semleges ízű olaj (szőlőmag-, földimogyoró-, kukorica- vagy napraforgómagolaj)
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1-2 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
- 1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
Elkészítés
Első lépésként elkészítjük a házi majonézt. Ehhez kézi habverővel összekeverjük a tojássárgáját a sóval egy tálban. Tegyünk konyharuhát a tál alá.
A tojássárgájához először csak teáskanalanként, majd bátrabban csorgatva hozzáadjuk a semleges ízű olajat és az extraszűz olívaolajat. Keverjük türelmesen, és használjunk hozzá kézi habverőt. Az egész folyamat kb. 10 percig tart. Ha a majonéz a keverés közben túlságosan besűrűsödik, hígítsuk 1-2 teáskanál hideg vízzel.
A kész majonézhez adjuk hozzá a citromlevet, a mustárt, és a reszelt fokhagymát. Ha kész, felhasználásig tegyük félre.
A burgonyát megmossuk, és héjastul feltesszük főni egy nagy fazék hideg, sós vízben. Forrástól számított 15–20 perc alatt puhára főzzük.
A lila hagymát beleszórjuk egy nagy salátástálba. Meglocsoljuk az ecettel, hozzáadjuk a mustárt, majd folyamatos keverés mellett az olajat. Sózzuk, borsozzuk.
A főtt lila burgonyát leszűrjük, és még melegen lehúzzuk a héját. Vékonyan felkarikázzuk, és azonnal a hagymás öntetbe forgatjuk. Teljesen kihűtjük. (1 nappal korábban elkészíthető. Zárt dobozban a hűtőben tartható.)
Tálaláskor a csemegeuborkát összekeverjük a majonézzel és a tárkony felével, majd az egészet a burgonyasalátához adjuk. Ezután a salátát megkóstoljuk, és ha szükséges, újrasózzuk, -borsozzuk. A maradék tárkonnyal megszórva kínáljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.