Köretek

Tárkonyos lilaburgonya-saláta

Az extravagáns krumpli jól mutat az ünnepi asztalon, és az ízét kellemesen kiemeli a tárkony lágy aromája.

Tárkonyos lilaburgonya-saláta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 értékelés, átlag: 3,83 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 80 dkg lila burgonya
  • 2-3 csemegeuborka,0,5×0,5 cm-es kockákra vágva
  • 15 dkg házi majonéz (a receptjét lásd lejjebb)
  • ½ csokor tárkony, felaprítva
  • Az öntethez:

  • 1 kis fej lila hagyma, nagyon finomra aprítva
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 dl olívaolaj
  • só és frissen őrölt bors
  • A házi majonézhez:

  • 1 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból)
  • 1 csipet só
  • 1 dl semleges ízű olaj (szőlőmag-, földimogyoró-, kukorica- vagy napraforgómagolaj)
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 kis gerezd fokhagyma, reszelve

Elkészítés

1

Első lépésként elkészítjük a házi majonézt. Ehhez kézi habverővel összekeverjük a tojássárgáját a sóval egy tálban. Tegyünk konyharuhát a tál alá.

2

A tojássárgájához először csak teáskanalanként, majd bátrabban csorgatva hozzáadjuk a semleges ízű olajat és az extraszűz olívaolajat. Keverjük türelmesen, és használjunk hozzá kézi habverőt. Az egész folyamat kb. 10 percig tart. Ha a majonéz a keverés közben túlságosan besűrűsödik, hígítsuk 1-2 teáskanál hideg vízzel.

3

A kész majonézhez adjuk hozzá a citromlevet, a mustárt, és a reszelt fokhagymát. Ha kész, felhasználásig tegyük félre.

4

A burgonyát megmossuk, és héjastul feltesszük főni egy nagy fazék hideg, sós vízben. Forrástól számított 15–20 perc alatt puhára főzzük.

5

A lila hagymát beleszórjuk egy nagy salátástálba. Meglocsoljuk az ecettel, hozzáadjuk a mustárt, majd folyamatos keverés mellett az olajat. Sózzuk, borsozzuk.

6

A főtt lila burgonyát leszűrjük, és még melegen lehúzzuk a héját. Vékonyan felkarikázzuk, és azonnal a hagymás öntetbe forgatjuk. Teljesen kihűtjük. (1 nappal korábban elkészíthető. Zárt dobozban a hűtőben tartható.)

7

Tálaláskor a csemegeuborkát összekeverjük a majonézzel és a tárkony felével, majd az egészet a burgonyasalátához adjuk. Ezután a salátát megkóstoljuk, és ha szükséges, újrasózzuk, -borsozzuk. A maradék tárkonnyal megszórva kínáljuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet