Nincsenek szabályok, legfeljebb csak iránymutatások arra nézve, mi minden kerülhet a mexikóiak karácsonyi salátájába. A lényeg, hogy szemnek és szájnak egyaránt üdítő legyen, valamint tartalmazzon piros céklát, zöld színű leveles salátát és többféle gyümölcsöt, zöldséget. Mexikóban gyakori összetevője a jicama és a kaktusz gyümölcse, de ez itt olyan változat, amely szinte bárhol a világban elkészíthető. Az öntet szintén családonként különbözik: vannak, akik a helyi cremával eszik, amely inkább a lágy ízű, francia crème fraîche-re hasonlít, semmint a magyar tejfölre, mások vinaigrette-et készítenek hozzá, de népszerű ecetes dresszinggel is.
Kevert gyümölcsös-zöldséges saláta
Hozzávalók
- 50 dkg cékla
- 1 gránátalma
- 2 alma
- 2 narancs
- 1 rózsaszín belsejű grépfrút
- ½ bébiananász
- 6 dkg natúr földimogyoró
- 1 fej római saláta
- 4 dkg friss korianderzöld
Az öntethez:
- 1 dl víz
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 zöldcitrom reszelt héja és leve
- 2 evőkanál almaecet
Elkészítés
Az öntettel kezdünk, mert annak hűlnie kell. A vizet, a cukrot, a sót, a zöldcitrom reszelt héját és kifacsart levét egy kis edényben mérsékelt tűzön 1-2 percig kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk az ecetet, és kihűtjük.
Jöhet a saláta előkészítése. A céklát megmossuk, majd héjastul megfőzzük, aztán meghámozzuk, és 1½×1½ cm-es kockákra vágjuk.
A gránátalmát kimagozzuk.
Az almát elnegyedeljük, a negyedekből kivágjuk a magházas részt, majd a gyümölcsöt vékonyan felszeleteljük. (Ha szeretnénk, hogy ne színeződjön el, kifacsarunk még egy kis levet az öntethez használt zöldcitromból, és megcsöpögtetjük vele.)
A narancsot meghámozzuk, majd kifilézzük, azaz a hártyák közül kivágjuk a gerezdeket, aztán a gerezdekből kiszedjük a magokat. A grépfrútot ugyanígy előkészítjük.
Az ananászról levágjuk a héját, és a torzsás része nélkül 1½×1½ cm-es falatokra kockázzuk.
A földimogyorót egy száraz, közepes méretű serpenyőben mérsékelt tűzön kevergetve illatosra pirítjuk, majd kihűtjük, és durvára vágjuk.
A római salátát leveleire szedjük, megmossuk, megszárítjuk. Néhány levelet félreteszünk a tálaláshoz, a többit falatnyi darabokra tépkedjük.
A korianderzöldet apróra vágjuk.
A céklát, a gránátalma 3/4 részét, az almát, a narancsot, a grépfrútot, az ananászt, a földimogyorót, az összetépkedett római salátát és a korianderzöldet egy nagy tálba tesszük. Ráöntjük a kihűlt öntetet, és összekeverjük vele.
A tálaláshoz ráfektetjük az egészben hagyott salátaleveleket egy tálra, és ráhalmozzuk a kevert salátát. Díszítésül megszórjuk a félretett gránátalmamagokkal.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.