Állítólag a német Christstollen és az olasz panettone voltak a „szülei”, de mire a receptek átértek Chilébe, összeolvadtak: a német édességből megmaradtak az aszalt gyümölcsök, eltűnt viszont a marcipán, az olaszból pedig megörökölte, hogy kerek formában sütik. Szokás a tésztáját élesztővel lazítani, de általánosabb a sütőpor és a szódabikarbóna használata, hiszen azokkal gyorsabb tempóban elkészül. Ha véletlenül marad belőle, az ünnepek elmúltával kitűnő kenyérpudingként élheti csábító utóéletét: felszeletelve kivajazott tepsibe rakjuk, megöntözzük kávéval, tojássárgájával és cukorral elhabart tejszínnel, majd 175 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Fűszeres püspökkenyér
Hozzávalók
A brandys gyümölcsökhöz:
- 10 dkg aszalt barack
- 10 dkg aszalt füge
- 10 dkg aszalt meggy
- 15 dkg mazsola
- 2 dl brandy
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- 20 dkg puha vaj
- 10 dkg barna nádcukor
- 10 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 4 tojás
- 1 evőkanál frissen főzött presszókávé
- 1 dl habtejszín
- 7½ dkg mandula, durvára vágva
- 7½ dkg dió, durvára vágva
- 1 adag brandys gyümölcs (lásd a receptet)
A mázhoz:
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál meleg tej
- 15 dkg porcukor
Elkészítés
A brandys gyümölcsökhöz az aszalt barackot és az aszalt fügét apróra vágjuk, majd egy zárható dobozban az aszalt meggyel együtt összekeverjük a brandyvel. Lefedve félretesszük 8–12 órára, és közben néha átkeverjük.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kibéleljük méretre vágott sütőpapírral egy 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját és oldalát.
A tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszereket összevegyítve magunk mellé készítjük.
A vajat a kétféle cukorral, a reszelt citrom- és narancshéjjal és a vanília kikapart magjaival egy nagy tálban kézi robotgéppel kb. 5 perc alatt jól összekeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd lassú fokozaton a lisztes rész felét, aztán a kávét, a tejszínt és a maradék lisztes részt. Fakanállal beleforgatjuk a mandulát, a diót és a brandys aszalt gyümölcsöket.
A tésztát átkanalazzuk az előkészített tortaformába, elsimítjuk, és kb. 70 perc alatt megsütjük. Ha a beleszúrt tű tisztán jön ki, készen van. Ezután a tortaformában hagyva rácsra tesszük, és kihűtjük.
A mázhoz a vajat folyósra olvasztjuk egy kis edényben, majd a tejjel együtt a porcukorhoz öntjük, simára keverjük vele, és rácsorgatjuk a kihűlt süteményre.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.