Édességek

Fűszeres püspökkenyér

Állítólag a német Christstollen és az olasz panettone voltak a „szülei”, de mire a receptek átértek Chilébe, összeolvadtak: a német édességből megmaradtak az aszalt gyümölcsök, eltűnt viszont a marcipán, az olaszból pedig megörökölte, hogy kerek formában sütik. Szokás a tésztáját élesztővel lazítani, de általánosabb a sütőpor és a szódabikarbóna használata, hiszen azokkal gyorsabb tempóban elkészül. Ha véletlenül marad belőle, az ünnepek elmúltával kitűnő kenyérpudingként élheti csábító utóéletét: felszeletelve kivajazott tepsibe rakjuk, megöntözzük kávéval, tojássárgájával és cukorral elhabart tejszínnel, majd 175 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

Fűszeres püspökkenyér

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A brandys gyümölcsökhöz:

  • 10 dkg aszalt barack
  • 10 dkg aszalt füge
  • 10 dkg aszalt meggy
  • 15 dkg mazsola
  • 2 dl brandy
  • A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1½ teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 20 dkg puha vaj
  • 10 dkg barna nádcukor
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál frissen főzött presszókávé
  • 1 dl habtejszín
  • 7½ dkg mandula, durvára vágva
  • 7½ dkg dió, durvára vágva
  • 1 adag brandys gyümölcs (lásd a receptet)
  • A mázhoz:

  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál meleg tej
  • 15 dkg porcukor

Elkészítés

1

A brandys gyümölcsökhöz az aszalt barackot és az aszalt fügét apróra vágjuk, majd egy zárható dobozban az aszalt meggyel együtt összekeverjük a brandyvel. Lefedve félretesszük 8–12 órára, és közben néha átkeverjük.

2

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Kibéleljük méretre vágott sütőpapírral egy 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját és oldalát.

3

A tésztához a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszereket összevegyítve magunk mellé készítjük.

4

A vajat a kétféle cukorral, a reszelt citrom- és narancshéjjal és a vanília kikapart magjaival egy nagy tálban kézi robotgéppel kb. 5 perc alatt jól összekeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd lassú fokozaton a lisztes rész felét, aztán a kávét, a tejszínt és a maradék lisztes részt. Fakanállal beleforgatjuk a mandulát, a diót és a brandys aszalt gyümölcsöket.

5

A tésztát átkanalazzuk az előkészített tortaformába, elsimítjuk, és kb. 70 perc alatt megsütjük. Ha a beleszúrt tű tisztán jön ki, készen van. Ezután a tortaformában hagyva rácsra tesszük, és kihűtjük.

6

A mázhoz a vajat folyósra olvasztjuk egy kis edényben, majd a tejjel együtt a porcukorhoz öntjük, simára keverjük vele, és rácsorgatjuk a kihűlt süteményre.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet