Tobzódás a javából! Az ausztrál eredetű aprósüteményben a kókuszos kekszek között lágy, vaníliás krém és savanykás-édes málnalekvár rejlik. Majdnem százéves recept, de mivel semmi jó nincs belőle kispórolva, a mai napig remek aprósütemény. Nevét a fényűző kaszinóvárosról kapta.
Monte-carlo keksz
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg puha vaj
- 12 dkg barna cukor
- 1 tojás
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 35 dkg finomliszt
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 8 dkg kókuszreszelék
A krémhez:
- 6 dkg puha vaj
- 14 dkg porcukor
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 1 evőkanál tej
Az összeállításhoz:
- 20 dkg málnalekvár
A formázáshoz:
- kevés finomliszt
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 2 db 30×40 cm-es tepsire sütőpapírt fektetünk.
A tésztához a vajat, a barna cukrot, a tojást és a vaníliarúd kikapart magjait robotgéppel habosra keverjük egy nagy tálban. Ezután egy másik tálban összevegyítjük a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a kókuszreszeléket, majd a tojásos keverékhez adjuk. Robotgéppel tésztát készítünk belőle.
A tésztából 2½ cm átmérőjű golyókat formázunk, és egymástól 5-5 cm-re a tepsikre sorakoztatjuk. Lisztbe mártott villával mindegyiket kicsit lenyomkodjuk, hogy ½ cm vastag korongokat kapjunk.
A tésztakorongokat 10–12 perc alatt aranysárgára sütjük, egyik tepsivel a másik után. Rácsra téve a tepsin kihűtjük.
A krémhez a puha vajat, a porcukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a tejet robot géppel habosra keverjük.
Az összeállításnál a kihűlt kekszek felét vaníliás krémmel, a másik felét pedig málna lekvárral kenjük meg, aztán összeillesztünk egy-egy vaníliakrémes és málnalekváros kekszet.
Megjegyzés
Kb. 60 db lesz belőle.