Libor Marcsi (Limara) receptje igazi különlegesség. Fantasztikus ízharmóniáját és illatát a sütőtök, a narancs és a csokoládé finoman hangolt kombinációja adja.
Illatos sütőtökös-csokoládés kuglóf
Hozzávalók
- 50 dkg finomliszt
- 1 nagy csipet só
- 6 dkg cukor
- 10 dkg sültsütőtök-püré
- 1 tojás
- 2 dl habtejszín
- 1 dl frissen facsart narancslé
- ½ narancs reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- 3 dkg friss élesztő
- 7 dkg sütésálló étcsokoládé-lencse
A forma kikenéséhez:
- 3 dkg puha vaj
A díszítéshez:
- 2 evőkanál porcukor
Elkészítés
Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a sütő tökpürét, a tojást, a tejszínt, a narancslevet. Rászórjuk a reszelt citrom- és narancshéjat, majd a tetejére morzsoljuk a friss élesztőt is.
Dagasztókaros robotgéppel, lassú fokozaton indítjuk a dagasztást. Aztán 3-4 perc múlva, amikor a tésztánk nagyjából összeállt egy gombóccá, magasabb fokozatra kapcsolunk. További 6–8 percig hagyjuk dolgozni a gépet, amíg a tésztánk elválik az edény falától. Ekkor belekeverjük a csokoládélencsét is.
Az összeállított tészta felületére folpakot simítunk az edényben, és kb. 45 perc alatt szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
Ezután finoman lisztezett felületre borítjuk, kiütögetjük belőle a levegőt, átgyúrjuk, és cipót formázunk belőle. Letakarjuk, és 15 percig pihentetjük.
Míg a tésztánk kel, vastagon kivajazunk egy 2½ literes kuglófformát. a cipó közepére lyukat fúrunk, kitágítjuk, és óvatosan az előkészített formába emeljük. Letakarjuk, és körülbelül 45 perc alatt szobahőmérsékleten ismét a duplájára kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra. A megkelt kuglófot kb. 45 perc alatt pirosra sütjük. a formában hagyjuk langyosra hűlni. tálalás előtt finoman meghintjük a porcukorral.
Megjegyzés
8-10 adag lesz belőle.