A nyár érett gyümölcsei roppanós vajas tészta óvó ölelésében. A tésztája lágy, de megbocsátó. Ha nyújtás közben elszakad, kézzel összetapasztható. Ez az az édesség, amely annál szebb, minél rusztikusabb.
Gyümölcsös crostata
Hozzávalók
A tésztához:
- 12 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg hideg vaj, 1×1 cm-es kockákra vágva 2 evőkanál hideg víz a nyújtáshoz kevés finomliszt
A töltelékhez:
- 40 dkg vegyes gyümölcs (pl. sárgabarack, őszibarack, szilva, sárgadinnye)
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál finomliszt
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 1 kezeletlen narancs reszelt héja
- 2 dkg vaj
Elkészítés
A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót egy késes betétű robotgépbe szórjuk, és néhány másodperc alatt összekeverjük. Hozzászórjuk a vajkockákat, és fakanállal elkevergetjük, hogy mindegyik lisztes legyen.
Pulzáló üzemmódban addig járatjuk a robotgépet, amíg a vajdarabok már csak kb. borsónyi méretűek. (Ilyenkor a tészta még nem áll össze, de ez nem baj.) Hozzáadjuk a vizet, röviden összedolgozzuk, majd a lassan már összeálló tésztát jól kilisztezett gyúródeszkára borítjuk. Néhány gyors mozdulattal, hogy ne olvasszuk meg a vajat, összegyúrjuk a tésztát, lapos koronggá formáljuk, és folpakba csomagolva legalább 1 órára (de akár 1 napra) a hűtőbe tesszük.
Előmelegítjük a sütőt 220 fokra. A hideg tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és hagyjuk kicsit felmelegedni.
Közben a töltelékhez a gyümölcsöket, ha kell, kimagozzuk, és vékony cikkekre vágjuk, aztán egy közepes tálba szórjuk, elkeverjük a cukorral, a liszttel, a fahéjjal, a vaníliakivonattal és a narancshéjjal.
A még hideg, de már nem kőkemény tésztát kb. 20 cm-es körlappá nyújtjuk. Egy sütőpapírt simítunk egy felfordított, lapos tepsi aljára, meglisztezzük, és átemeljük rá a tésztakorongot. Itt nyújtjuk tovább 30 cm-es körlappá.
A gyümölcskeveréket tömör rétegben a tésztára simítjuk úgy, hogy a széleinél kihagyunk körben egy 2 cm-es sávot. Ezt az üresen maradt tésztacsíkot végül mindenhol visszahajtjuk a töltelékre. A vajat kis darabkákban elszórjuk a süteményen, és az előmelegített sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.