Édességek

Barackos pite

A gyümölcsös pite a nyári édességek egyik nagy sztárja. Használják alapreceptként, és mindenki variálja kedvére, milyen gyümölccsel tölti meg!

Barackos pite

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (113 értékelés, átlag: 3,64 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 7½ dkg cukor
  • 1½ teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 10 dkg hideg vaj, kockákra vágva
  • 1 tojássárgája
  • esetleg néhány evőkanál víz
  • A gyümölcsös töltelékhez:

  • 50 dkg sárgabarack
  • 10–15 dkg cukor (a gyümölcs természetes édességétől függően)
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • A forma kikenéséhez:

  • kevés puha vaj
  • Az elősütött tészta megkenéséhez:

  • 1 enyhén felvert tojásfehérje
  • Az elősütött tészta megszórásához:

  • 2–5 dkg hámozott, darált mandula (a gyümölcs nedvességétől függően)

Elkészítés

1

A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót késes betétű robotgépben 20 másodperc alatt összevegyítjük. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, és morzsás keverékké dolgozzuk a lisztes résszel.

2

A lisztes, vajas morzsát átszórjuk egy nagy álba, összegyúrjuk a tojássárgájával, és ha szükséges, néhány evőkanál vízzel.

3

A tésztát megfelezzük, és folpakba csomagoljuk. Hűtőben pihentetjük legalább 30 percig.

4

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3 cm magas piteformát.

5

A pihentetés után az egyik tészta 3/4 részét belereszeljük a formába, és egy pohár aljával tömörítjük. A megmaradt 1/4 részből hurkát sodrunk, és egyenletes rétegben elnyomkodjuk a forma oldalában.

6

Letakarjuk sütőpapírral, majd sütőkavicsot szórunk bele, és a forró sütőben 10 perc alatt elősütjük. Ezután kivesszük a formából a sütőpapírt és a sütőkavicsot, és így folytatjuk az elősütést további 5 percig.

7

Ahogy kivettük a formát a sütőből, a még forró tésztát megkenjük tojásfehérjével, hogy rászikkadjon.

8

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

9

Az elősütött tésztát megszórjuk darált mandulával, aztán elosztjuk rajta a fűszeres barackot.

10

Ráreszeljük a másik adag tésztát, elegyengetjük, és a forró sütőben 30 perc alatt megsütjük úgy, hogy 15 perc után a szélét alufóliával körbetakarjuk.

Megjegyzés

4–6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet