A gyümölcsös pite a nyári édességek egyik nagy sztárja. Használják alapreceptként, és mindenki variálja kedvére, milyen gyümölccsel tölti meg!
Barackos pite
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 7½ dkg cukor
- 1½ teáskanál sütőpor
- ¼ teáskanál só
- 10 dkg hideg vaj, kockákra vágva
- 1 tojássárgája
- esetleg néhány evőkanál víz
A gyümölcsös töltelékhez:
- 50 dkg sárgabarack
- 10–15 dkg cukor (a gyümölcs természetes édességétől függően)
- 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A forma kikenéséhez:
- kevés puha vaj
Az elősütött tészta megkenéséhez:
- 1 enyhén felvert tojásfehérje
Az elősütött tészta megszórásához:
- 2–5 dkg hámozott, darált mandula (a gyümölcs nedvességétől függően)
Elkészítés
A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót késes betétű robotgépben 20 másodperc alatt összevegyítjük. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, és morzsás keverékké dolgozzuk a lisztes résszel.
A lisztes, vajas morzsát átszórjuk egy nagy álba, összegyúrjuk a tojássárgájával, és ha szükséges, néhány evőkanál vízzel.
A tésztát megfelezzük, és folpakba csomagoljuk. Hűtőben pihentetjük legalább 30 percig.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3 cm magas piteformát.
A pihentetés után az egyik tészta 3/4 részét belereszeljük a formába, és egy pohár aljával tömörítjük. A megmaradt 1/4 részből hurkát sodrunk, és egyenletes rétegben elnyomkodjuk a forma oldalában.
Letakarjuk sütőpapírral, majd sütőkavicsot szórunk bele, és a forró sütőben 10 perc alatt elősütjük. Ezután kivesszük a formából a sütőpapírt és a sütőkavicsot, és így folytatjuk az elősütést további 5 percig.
Ahogy kivettük a formát a sütőből, a még forró tésztát megkenjük tojásfehérjével, hogy rászikkadjon.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Az elősütött tésztát megszórjuk darált mandulával, aztán elosztjuk rajta a fűszeres barackot.
Ráreszeljük a másik adag tésztát, elegyengetjük, és a forró sütőben 30 perc alatt megsütjük úgy, hogy 15 perc után a szélét alufóliával körbetakarjuk.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.