Nagyon gazdag, ízes desszert, olyannyira, hogy a puritánok a XVII. században be is tiltották, de néhány évtized múlva újra ott illatozott a britek asztalán. És ha már angol recept, akkor legyen az elkészítése is angolszász módi: a hozzávalók alapegysége 1 csésze, azaz 2,5 dl.
Angol karácsonyi puding
Hozzávalók
- 1 csésze finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csésze mazsola, előzőleg brandybe áztatva majd lecsepegtetve
- 1 csésze apróra vágott aszalt szilva
- 1 csésze puha vaj
- 1 csésze kenyérmorzsa
- 1 csésze barnacukor
- 1 csésze tej
- ½ csésze mandula, durvára vágva
- ½ csésze dió, durvára vágva
- 1 evőkanál fahéj
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
- 1 narancs reszelt héja
- 8 evőkanál brandy
A teáscsészék kivajazásához:
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál finomliszt
A tetejére:
- 10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé és 5 dkg vaj összeolvasztva
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a többi hozzávalóval, és kézzel egyenletes masszává gyúrjuk.
A sütőt előmelegítjük 120 fokra.
4 db sütőben is használható, 4½ dl-es teásbögre belsejét kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel. Szétosztjuk bennük a tésztát, kicsit le is nyomkodjuk. A bögréket hőálló kistányérral lefedjük.
Vizet forralunk, és egy tepsibe annyit öntünk belőle, hogy a beleállított, lefedett csészéket félig ellepje. Betoljuk a sütőbe, másfél órán át gőzöljük.
Ha kész, a pudingokat kiborítjuk a csészealjakra. Meglocsoljuk a vajjal összeolvasztott csokoládéval.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.