Édességek

Hajtogatott fahéjas csiga

Fahéjas csiga a négyzeten: a hajtogatástól még több tészta-töltelék-tésztatöltelék réteg születik. Félbevágva kifejezetten ínycsiklandó látvány e miatt a hullámzó rétegzettség miatt.

Hajtogatott fahéjas csiga

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál őrölt ánizs
  • ¼ teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 tasak szárított élesztő (7 g)
  • 1 narancs leve
  • ½ dl konyak vagy narancslikőr
  • 10 dkg puha vaj
  • 4 dkg puha sertészsír
  • 1 tojás
  • 1 dl langyos tej
  • A töltelékhez:

  • 40 dkg barna cukor
  • 3 evőkanál őrölt fahéj
  • 20 dkg vaj

Elkészítés

1

A tészta összes hozzávalóját a tej kivételével egy nagy keverőtálba mérjük, majd

2

kézi robotgép dagasztókarjaival elkezdjük összedolgozni. Ha mar valamennyire egyben van a massza, apránként hozzáöntjük a tejet. Ezután legalább 10 percig dagasztjuk. Ruganyos, bársonyos, kicsit ragadós tésztát kapunk. A tálat nedves konyharuhával letakarjuk, és a tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük.

3

Előveszünk egy 30×40 cm-es tepsit, valamint egy tekercs sütőpapírt, és elkészítjük a csigák „házát”, azaz azokat az óriáskapszlikat, amelyekben kelni és sülni fognak. Letépünk egy 30 cm hosszú sütőpapírdarabot, az egyik oldala mentén háromrét hajtjuk, hogy egy kb. 10 cm magas papírcsíkot kapjunk. Ezt a csíkot körbetekerjük egy kb. 10 cm átmérőjű konzervesdobozon, óvatosan lehúzzuk, és tűzőgéppel rögzítjük a végeit. Összesen 6 ilyet készítünk. Sütőpapírt terítünk a tepsibe, és a kapszlikat ráállítjuk.

4

Ezután a töltelékhez a barna cukrot elkeverjük a fahéjjal, a vajat mikróban megolvasztjuk. Mindkettőt félretesszük. A közben megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk. Mindegyikből kis téglatestet formázunk, és a továbbiakig nedves konyharuha alatt tartjuk őket.

5

Az első tészta téglalapot nyújtófa segítségével kb. 0,5 cm vékony, 20–25 cm széles és 35–40 cm hosszú téglalap alakú formára nyújtjuk. A kinyújtott tésztát bőségesen megkenjük az olvadt vajjal, és egyenletesen megszórjuk 4-5 evőkanál fahéjas barna cukorral. Az egyik hosszabbik oldalát a téglalap hosszanti középvonaláig felhajtjuk, majd a másik hosszanti oldalt is a tészta középvonaláig hajtjuk, így a tészta két széle most középen összeér. A felületét ismét bőségesen megkenjük vajjal, megszórjuk 2 evőkanál fahéjas cukorral. Az egyik rövidebbik oldalról indulva szorosan feltekerjük.

6

Felállítva óvatosan az előkészített papírgyűrűbe helyezzük, és a tenyerünkkel kicsit lenyomjuk, tömzsibbé tesszük. A tetejét megkenjük vajjal, aztán megszórjuk 1 evőkanál fahéjas cukorral. Ugyanígy elkészítjük a maradék 5 tekercset is. Letakarjuk, és legalább 30 percig kelni hagyjuk.

7

Közben a sütőt 170 fokra előmelegítjük. A megkelt tekercseket az előmelegített sütőben 30–40 perc alatt megsütjük, kibontjuk a papírtekercsből, és kihűlve tálaljuk.

Megjegyzés

6 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet