Főételek

Kapros-citromos töltött káposzta

Ha szép, egységes „csomagokat” szeretnénk csinálni, készítsünk elő egy kb. 1 kg-os káposztafejet, hogy a levelei egyben, puhán jöjjenek le róla. Először az aljáról vágjunk le egy kb. 2 cm vékony szeletet, hogy ezzel megnyissuk. Ezután a megnyitott aljából indítva ék alakban metsszük ki a torzsáját, és fontos, hogy közben a káposztafej egyben maradjon. Ezután az előfőzéshez forraljunk enyhén sós, bő vizet egy kb. 5 literes fazékban, majd tegyük bele 5 percre a káposztafejet. Ha az előfőzés során leesik róla pár levél, szedjük ki, és rakjuk jeges vízbe. Végül az előfőzött káposztafejet hűtsük ki jeges vízben, és szedjük le róla a leveleket. A főzővizet őrizzük meg.

Kapros-citromos töltött káposzta

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 18 db előfőzött káposztalevél (lásd a bevezetőt)
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 dl olívaolaj
  • A töltelékhez:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 14 dkg rizs
  • 5 evőkanál aprított friss kapor
  • 2 evőkanál aprított friss petrezselyem
  • 1 fej vöröshagyma, megtisztítva és apróra vágva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál víz
  • só és frissen őrölt bors
  • A mártás sűrítéséhez:

  • 1 citrom kifacsart leve
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 3 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból)
  • 1 evőkanál víz

Elkészítés

1

Az előfőzött káposztaleveleket papírtörlőn megszárítjuk, majd megfordítjuk, hogy az az oldaluk nézzen felfelé, ahol jobban látszik az erezetük. Az erezet kitüremkedő részeit éles késsel óvatosan levágjuk. (Így könnyű lesz felcsavarni a leveleket, miután megtöltöttük, mert jól hajlíthatóvá válnak.)

2

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük egy tálban, és sózzuk, borsozzuk.

3

A káposztalevelekre kb. 2-2 evőkanál tölteléket teszünk. Ezután félhajtásnyira feltekerjük, majd a levelek széleit behajtjuk középre, és a feltekerést befejezzük. Így henger formájú, megtöltött káposztaleveleket kapunk.

4

A „csomagokat” a feltekerésnél keletkezett hajtásukkal lefelé nézve egy kb. 20 cm átmérőjű, 3 literes edénybe tesszük. Pakoljuk minél szorosabban. Rálocsoljuk az olívaolajat, ráöntünk 3½ dl-t a félretett

5

főzőléből, és sózzuk, borsozzuk. Ezután ráhelyezünk a „csomagokra” egy kb. 18 cm átmérőjű, súlyos tányért, hogy ezzel tartsuk őket a helyükön.

6

Az ételt felforraljuk, és lefedve, mérsékelt lángon, gyöngyöző forralás mellett kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Időnként ránézünk, és ha kevés rajta a folyadék, a káposzta félretett főzőlevével pótoljuk.

7

A citromos mártáshoz a citromlevet egy kis tálkában simára keverjük az étkezési keményítővel. A tojássárgájákat egy mérőkancsóban kézi habverővel elhabarjuk a vízzel. Ezután továbbra is kézi habverőt használva hozzádolgozzuk a keményítős citromlevet a vizes tojássárgájákhoz.

8

A megfőtt ételt levesszük a tűzről, és kiemeljük belőle a tányért, tovább nincs rá szükségünk. A párolólevéből 2 merőkanálnyit kézi habverővel apránként hozzáadunk a citromos, tojássárgájás keverékhez, aztán ezt visszaöntjük az edénybe. Ezután már nem főzzük tovább az ételt, csak forgatjuk az edényt, amíg a citromos, tojássárgájás rész el nem vegyül a „csomagok” között.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet