Ha szép, egységes „csomagokat” szeretnénk csinálni, készítsünk elő egy kb. 1 kg-os káposztafejet, hogy a levelei egyben, puhán jöjjenek le róla. Először az aljáról vágjunk le egy kb. 2 cm vékony szeletet, hogy ezzel megnyissuk. Ezután a megnyitott aljából indítva ék alakban metsszük ki a torzsáját, és fontos, hogy közben a káposztafej egyben maradjon. Ezután az előfőzéshez forraljunk enyhén sós, bő vizet egy kb. 5 literes fazékban, majd tegyük bele 5 percre a káposztafejet. Ha az előfőzés során leesik róla pár levél, szedjük ki, és rakjuk jeges vízbe. Végül az előfőzött káposztafejet hűtsük ki jeges vízben, és szedjük le róla a leveleket. A főzővizet őrizzük meg.
Kapros-citromos töltött káposzta
Hozzávalók
- 18 db előfőzött káposztalevél (lásd a bevezetőt)
- só és frissen őrölt bors
- 1 dl olívaolaj
A töltelékhez:
- 50 dkg darált marhahús
- 14 dkg rizs
- 5 evőkanál aprított friss kapor
- 2 evőkanál aprított friss petrezselyem
- 1 fej vöröshagyma, megtisztítva és apróra vágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál víz
- só és frissen őrölt bors
A mártás sűrítéséhez:
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 3 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból)
- 1 evőkanál víz
Elkészítés
Az előfőzött káposztaleveleket papírtörlőn megszárítjuk, majd megfordítjuk, hogy az az oldaluk nézzen felfelé, ahol jobban látszik az erezetük. Az erezet kitüremkedő részeit éles késsel óvatosan levágjuk. (Így könnyű lesz felcsavarni a leveleket, miután megtöltöttük, mert jól hajlíthatóvá válnak.)
A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük egy tálban, és sózzuk, borsozzuk.
A káposztalevelekre kb. 2-2 evőkanál tölteléket teszünk. Ezután félhajtásnyira feltekerjük, majd a levelek széleit behajtjuk középre, és a feltekerést befejezzük. Így henger formájú, megtöltött káposztaleveleket kapunk.
A „csomagokat” a feltekerésnél keletkezett hajtásukkal lefelé nézve egy kb. 20 cm átmérőjű, 3 literes edénybe tesszük. Pakoljuk minél szorosabban. Rálocsoljuk az olívaolajat, ráöntünk 3½ dl-t a félretett
főzőléből, és sózzuk, borsozzuk. Ezután ráhelyezünk a „csomagokra” egy kb. 18 cm átmérőjű, súlyos tányért, hogy ezzel tartsuk őket a helyükön.
Az ételt felforraljuk, és lefedve, mérsékelt lángon, gyöngyöző forralás mellett kb. 1 óra alatt puhára főzzük. Időnként ránézünk, és ha kevés rajta a folyadék, a káposzta félretett főzőlevével pótoljuk.
A citromos mártáshoz a citromlevet egy kis tálkában simára keverjük az étkezési keményítővel. A tojássárgájákat egy mérőkancsóban kézi habverővel elhabarjuk a vízzel. Ezután továbbra is kézi habverőt használva hozzádolgozzuk a keményítős citromlevet a vizes tojássárgájákhoz.
A megfőtt ételt levesszük a tűzről, és kiemeljük belőle a tányért, tovább nincs rá szükségünk. A párolólevéből 2 merőkanálnyit kézi habverővel apránként hozzáadunk a citromos, tojássárgájás keverékhez, aztán ezt visszaöntjük az edénybe. Ezután már nem főzzük tovább az ételt, csak forgatjuk az edényt, amíg a citromos, tojássárgájás rész el nem vegyül a „csomagok” között.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.