A gyömbér kétszeresen is szerepel: friss fűszerként és szénsavas italként is, ettől lesz olyan ízgazdag a kisülő pecsenyelé.
Sárgabarackos-gyömbéres sült sonka
Hozzávalók
- 1 db füstölt, érlelt, bőrös sonkadarab (kb. 1½–2 kg)
- 8–10 szem szegfűszeg
- 10 dkg barna cukor
- 3 evőkanál magos dijoni mustár
- 1 db 2 cm-es friss gyömbér, lereszelve
- 25 dkg baracklekvár
- ½ dl almaecet
- 6 dl szénsavas gyömbérital
Elkészítés
A sonkát egy nagy, legalább 6 literes fazékba tesszük, feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd felforraljuk. Ezután leöntjük róla a vizet, újratöltjük, újra felforraljuk, majd azt is leöntjük.
Harmadszor is felengedjük hideg vízzel, és amikor felforrt, visszavesszük a tűz erejét, és a sonkát éppen csak gyöngyöző forrásban tartva 1 órát főzzük. Levesszük a tűzről, és 1 éjszakán keresztül ebben a vízben hagyjuk hűlni.
Másnap a sonkát egy mélyebb sütőtálba fektetjük, és a bőrös oldalát éles késsel kb. 2 cm-es csíkokban sekélyen bevagdaljuk, majd ugyanezt átlósan is megtesszük. A szegfűszegeket az így kialakult sonkabőr-rombuszokba szurkáljuk.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és elkészítjük a mázat. Ehhez a gyömbérital kivételével a megmaradt hozzávalókat egy edényben összeforraljuk, majd egy ecset segítségével alaposan bekenjük vele a sonka felületét.
A gyömbéritalt a sonka mellé öntjük, és a tepsit alufóliával gondosan, akár 2 rétegben lefedjük, majd az előmelegített sütőbe toljuk. A kellő sütési időt így számoljuk ki: egyszeri 30 perc, valamint a sonka minden ½ kg-jaként további 20 perc, tehát egy 1½ kg-os sonka esetén 90 perc.
Közben a sonkát néha meglocsoljuk a tepsi alján összegyűlt lével, majd újra lefedjük. A sütés befejezésekor a sütőt 200 fokra melegítjük, a sonkáról levesszük az alufóliát, és a maradék páccal átkenjük. További 10–20 percig sütjük, hogy a felülete szép piros legyen. Közben nézzünk rá gyakran, mert a máz a cukortartalma miatt megéghet.
A megsült sonkát vágódeszkára helyezzük, alufóliával lefedjük, legalább 20 percig pihentetjük, majd felszeleteljük, és a tepsiben megmaradt lével együtt tálaljuk.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.