Főételek

Egészben sült fűszeres karfiol

Mostanában divat lett nagy fej zöldségeket egészben sütni. Káposzta, kelkáposzta a sütőben, cikória vagy kínai kel a grillen: pompás karamelles-füstös ízeket csalnak ki a zöldségekből. Ez az étel még ezeknél is jobb, mert a jog­hurtos marinád finom ízréteget is varázsol a puha karfiol köré.

Egészben sült fűszeres karfiol

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 értékelés, átlag: 4,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 nagy fej karfiol
  • 3 dl görög joghurt
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja és 1 evőkanál frissen facsart leve
  • 1 evőkanál őrölt füstölt pirospaprika
  • 1 evőkanál őrölt római kömény
  • 1 kávéskanál mustárpor
  • 1 kávéskanál őrölt kurkuma
  • 2 kávéskanál só
  • frissen őrölt bors
  • A tálaláshoz:

  • friss kevert zöldsaláta

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit. A karfiol aljáról levágjuk a leveleket és a torzsa fás, kiálló részét is.

2

Egy akkora keverőtálban, amelyben elfér a karfiol, alaposan elkeverjük a joghurtot minden egyéb ízesítővel. Fejjel lefelé belemártjuk a karfiolt, és 10 percet hagyjuk marinálódni.

3

Átemeljük az előkészített tepsire, és a keverőtálban maradt joghurtos fűszerkeverék nagy részét egy kenőecsettel vagy kanállal rádolgozzuk a karfiolra.

4

Az előmelegített sütőbe tesszük, majd 15 perc után óvatosan megkenjük a maradék fűszeres joghurttal. Összesen 40–50 percig sütjük, amíg a marinád kicsit kiszárad, és enyhén pirult bevonatot képez a zöldségen.

5

Kivesszük a sütőből, 10 percet állni hagyjuk, majd szeletekre vágva, zöld-salátával tálaljuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet