Mostanában divat lett nagy fej zöldségeket egészben sütni. Káposzta, kelkáposzta a sütőben, cikória vagy kínai kel a grillen: pompás karamelles-füstös ízeket csalnak ki a zöldségekből. Ez az étel még ezeknél is jobb, mert a joghurtos marinád finom ízréteget is varázsol a puha karfiol köré.
Egészben sült fűszeres karfiol
Hozzávalók
- 1 nagy fej karfiol
- 3 dl görög joghurt
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja és 1 evőkanál frissen facsart leve
- 1 evőkanál őrölt füstölt pirospaprika
- 1 evőkanál őrölt római kömény
- 1 kávéskanál mustárpor
- 1 kávéskanál őrölt kurkuma
- 2 kávéskanál só
- frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
- friss kevert zöldsaláta
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit. A karfiol aljáról levágjuk a leveleket és a torzsa fás, kiálló részét is.
Egy akkora keverőtálban, amelyben elfér a karfiol, alaposan elkeverjük a joghurtot minden egyéb ízesítővel. Fejjel lefelé belemártjuk a karfiolt, és 10 percet hagyjuk marinálódni.
Átemeljük az előkészített tepsire, és a keverőtálban maradt joghurtos fűszerkeverék nagy részét egy kenőecsettel vagy kanállal rádolgozzuk a karfiolra.
Az előmelegített sütőbe tesszük, majd 15 perc után óvatosan megkenjük a maradék fűszeres joghurttal. Összesen 40–50 percig sütjük, amíg a marinád kicsit kiszárad, és enyhén pirult bevonatot képez a zöldségen.
Kivesszük a sütőből, 10 percet állni hagyjuk, majd szeletekre vágva, zöld-salátával tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.