Balatoni kertünkben sok sárgabarack terem, és vagy lekvár lesz belőle, vagy ez a likőr. Vigyázat, nagyon becsapós ital, mert isteni, ezért rendesen itatja magát, viszont nem érződik rajta, mennyire erős. Pedig az, de a javából!
Sárgabaracklikőr
Hozzávalók
- 1½ kg sárgabarack, kimagozva és negyedekre vágva
- 35 dkg nádcukor
- 2 kezeletlen citrom krumplihámozó késsel vékonyan leszedett héja
- 2 vaníliarúd, félbevágva
- 1 liter vodka
Elkészítés
A feldarabolt sárgabarackot és a cukrot rétegesen belepakoljuk egy 5 literes, tiszta, zárható üvegbe, azaz „kovászos uborkás üvegbe”. Rádobjuk a citromhéjakat és a vaníliarudakat, majd egy hosszú nyelű fakanállal az egészet alaposan összeforgatjuk.
A lezárt üveget 1 napra sötét, hideg helyre állítjuk. Ezalatt a barack levet ereszt.
Másnap rátöltjük a barackra a vodkát, és megint jól összekeverjük az egészet fakanállal.
A lezárt üveget 3 hétre sötét, hideg helyre állítjuk. Ezalatt 2-3 naponta átkeverjük a tartalmát.
A 3 hetes érlelés után az italt átszűrjük, és tiszta, zárható palackokba töltjük. Hideg, sötét helyen tároljuk, akár 1-2 évig is. A felbontás után pedig hűtőben tartjuk.
Megjegyzés
kb. 1½ liter lesz belőle.