A kubai tojáslikőr neve, a Crema di vie, magyar fordításban annyit tesz: az élet krémje. Sűrű, bársonyos kontyalávaló, és szinte felér egy desszerttel, elég csak ránézni a hozzávalók listájára. A kubai háziasszonyok karácsony körül otthon készítik, aztán üvegekbe töltik, és az ünnepek alatt kínálják a vendégeknek. Kapható készen is, de a házi változat mindig finomabb.
Rumos tojáslikőr
Hozzávalók
- 8 dl cukrozott sűrített tej
- 6 tojássárgája (szalmonella ellen kezelt tojásból)
- 2½ dl fehér rum
- A sziruphoz:
- 6¼ dl víz
- 15 dkg barna nádcukor
- 1 vaníliarúd
- 1 db 7 cm-es fahéjrúd
- 1 citrom
Elkészítés
Először a szirupot készítjük el, mert hűlnie kell. A vizet, a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, az üres vaníliarudat és a fahéjat egy kb. 2 literes edénybe tesszük. A citromról krumplihámozó késsel vékonyan levágjuk a héjat, hozzáadjuk, és az egészet mérsékelt lángon kevergetve pár perc alatt összefőzzük, hogy a cukor felolvadjon.
A szirupot lehúzzuk a tűzről, és lefedve kihűtjük.
A cukrozott sűrített tejet gőz fölött kevergetve forróra melegítjük. A tojássárgájákat kézi habverővel simára dolgozzuk egy tálban, és folyamatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk a sűrített tejet. Megvárjuk, amíg kihűl.
A kihűlt szirupot átszűrjük, majd a tojássárgájás sűrített tejjel és a rummal együtt összeturmixoljuk. Üvegekbe töltjük, tálalásig a hűtőben tartjuk, és apró poharakban szétosztva kínáljuk. (2 hétig eláll a hűtőben.)
Megjegyzés
12 adag lesz belőle.