Olasz húsvéti kenyér, és mint minden olasz ételt, ahány ház, annyiféle formában készítik: sósan vagy édesen, egyetlen nagy tekercsként vagy több kicsiként, így tekerve vagy amúgy fonva.
Pane di Pasqua
Hozzávalók
- ½ kg finomliszt
- 1 csipet só
- 15 dkg cukor
- 1 tasak szárított élesztő (7 g)
- 4 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2½ dl + 2 evőkanál langyos tej
- 1¼ dl extraszűz olívaolaj
A tál kikenéséhez:
- kevés olaj
A díszítéshez:
- 6 festett főtt tojás
Elkészítés
Egy nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, és elkeverjük a többi száraz hozzávalóval: a sóval, a cukorral és az élesztővel. Hozzáadjuk a tojássárgájákat, a citrom reszelt héját és a vaníliakivonatot, valamint 2 dl langyos tejet és az olívaolajat.
Dagasztókaros robotgéppel 10 percig dagasztjuk, ha kell, öntünk még hozzá a megmaradt tejből keveset. Enyhén ragadós, lágy tésztát kell kapnunk. olajjal kikent tálban megforgatjuk, a tészta felületére folpackot simítunk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
Vékonyan lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk a tésztát. Mindegyik darabot 30–35 cm hosszú, vékony hengerré gyúrjuk. 2-2-t egymással keresztezve összefonunk, a végeket összecsípjük. Összesen 6 db tésztakoszorút kapunk.
Sütőpapírral bélelt tepsire emeljük őket, és mindegyik koszorú közepébe 1-1 festett főtt tojást teszünk. Letakarjuk, és ½ órán át ismét kelni hagyjuk.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A koszorúkat a 2 evőkanál tejjel átkenjük, és a meleg sütőben 20–25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
6 darab lesz belőle.