A balatoni süllő megérdemelné, hogy végre Magyarországon is megbecsüljék. A francia ínyencek esküsznek rá, és az egyik legnemesebb halfajtának kijáró elragadtatással beszélnek róla. Tökéletesen passzol hozzá a diós bunda, a paprika pedig csodás színt ad neki.
Süllőfilé paprikás-diós bundában
Hozzávalók
- 50 dkg süllőfilé, 4-5 darabba vágva
- só
- 1 teáskanál friss citromlé
- 10 dkg finomliszt
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 5 dkg dió, finomra őrölve
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 tojás
- késhegynyi frissen őrölt bors
A sütéshez:
- napraforgó-, kukorica-, mogyoró- vagy szőlőmagolaj
Elkészítés
A süllőfilét besózzuk, citromlével megcsepegtetjük, és néhány percig állni hagyjuk.
Az olajat 5 cm-es rétegben egy kb. 26 cm átmérőjű, mély serpenyőbe öntjük. Alacsony tűzön lassan 170 fokra hevítjük, ezt olajhőmérővel ellenőrizhetjük.
Előkészülünk a panírozáshoz: egy tálba beleszórjuk a lisztet, egy másik tálba a pirospaprikával és dióval kevert zsemlemorzsát, majd egy harmadik tálban villával elhabarjuk a tojásokat.
A süllődarabokat hideg vízzel leöblítjük, aztán papírtörlővel nagyon alaposan megszárítjuk. Megborsozzuk őket, majd bepanírozzuk: először lisztbe, aztán tojásba, végül a paprikás-diós morzsába mártjuk.
A bundázott halakból egyszerre 2-3 darabot a forró olajba engedünk, és 6–8 perc alatt megsütjük. Kb. 5 perc után 2 szűrőlapát segítségével óvatosan átfordítjuk, hogy egyenletesen süljenek.
Az aranybarnára sült halakat papírtörlős tálcára szedjük. Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.