Főételek

Lazac kapros vajmártással és céklás-tormás bulgurral

A hal mártása kaporral ízesített beurre blanc, francia vajmártás. A kapor nélküli alapváltozatot a 20. század elején egy nő találta ki – úgy hívták: Clemence Lefeuvre –, talán ezért is ilyen egyszerűen nagyszerű szósz. A kapros verziót sem nagy mutatvány összehozni, és remekül illik a halhoz. A céklás-tormás bulgur pedig kényelmes köret, mert rá sem kell nézni, amíg megpárolódik a sütőben. Így jut idő a többi fogásra. Előfőzött, konyhakész céklát a hipermarket savanyúságosrészlegén kapni, de vigyázat: nem savanyúság, hanem főtt, hámozott, natúr cékla kell!

Lazac kapros vajmártással és céklás-tormás bulgurral

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 értékelés, átlag: 3,77 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 4 db 15 dkg-os, hasáb alakú lazacfilé
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • A kapros mártáshoz:

  • 1 csokor újhagyma, fehér szárrésze apróra vágva
  • 1 citrom leve
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 nagy csokor kapor, apróra vágva
  • 20 dkg hideg vaj, kockákra vágva
  • A céklás-tormás bulgurhoz:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg bulgur
  • só és frissen őrölt bors
  • 25 dkg előfőzött, konyhakész natúr cékla, apróra kockázva
  • 15 dkg tejszínes torma

Elkészítés

1

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

2

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és egy 20×25 cm-es tepsiben összekeverjük a bulgurral. Sózzuk, borsozzuk, majd a vízforralóból felöntjük 5 dl lobogva forró vízzel.

3

A tepsit szorosan lefedjük alufóliával, és a bulgurt kb. 25 percre betesszük a sütőbe, hogy megpárolódjon. Ugyanekkor melle helyezünk egy másik, de üres, szintén 20×25 cm-es tepsit – a későbbiek során ez alatt tartjuk majd melegen a megsütött lazacot, amíg elkészítjük hozzá a mártást.

4

A lazacfiléket sózzuk, borsozzuk. A lisztet kiszórjuk egy tányérra, beleforgatjuk a halszeleteket, majd lerázzuk róluk a felesleget.

5

Az olajat megmelegítjük egy 24 cm átmérőjű serpenyőben, és a lazacszeleteket 2 adagra osztva, oldalanként kb. 3-3 perc alatt mérsékelt tűzön megsütjük rajta. Amelyik kész, átemeljük egy vágódeszkára, és letakarjuk a céklás-tormás bulgur mellett felforrósított, üres tepsivel.

6

Az eddig használt serpenyőt papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük. Ezután az újhagymát, a citromlevet, a bort és a kapor felét mérsékelt tűzön kb. 6 perc alatt sziruposra főzzük benne, majd takaréklángon, több részletben adagolva és kézi habverővel gyakran megkeverve hozzáolvasztjuk a hideg vajat.

7

A mártást sózzuk, borsozzuk, aztán hozzáadjuk a maradék kaprot.

8

A megpárolt bulgurt kivesszük a sütőből, és hozzákeverjük a tejszínes tormát, majd a céklát, majd mindkettőt a lazac melle tálaljuk.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet