A hal mártása kaporral ízesített beurre blanc, francia vajmártás. A kapor nélküli alapváltozatot a 20. század elején egy nő találta ki – úgy hívták: Clemence Lefeuvre –, talán ezért is ilyen egyszerűen nagyszerű szósz. A kapros verziót sem nagy mutatvány összehozni, és remekül illik a halhoz. A céklás-tormás bulgur pedig kényelmes köret, mert rá sem kell nézni, amíg megpárolódik a sütőben. Így jut idő a többi fogásra. Előfőzött, konyhakész céklát a hipermarket savanyúságosrészlegén kapni, de vigyázat: nem savanyúság, hanem főtt, hámozott, natúr cékla kell!
Lazac kapros vajmártással és céklás-tormás bulgurral
Hozzávalók
- 4 db 15 dkg-os, hasáb alakú lazacfilé
- só és frissen őrölt bors
- 2 evőkanál finomliszt
- 2 evőkanál olaj
A kapros mártáshoz:
- 1 csokor újhagyma, fehér szárrésze apróra vágva
- 1 citrom leve
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 nagy csokor kapor, apróra vágva
- 20 dkg hideg vaj, kockákra vágva
A céklás-tormás bulgurhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg bulgur
- só és frissen őrölt bors
- 25 dkg előfőzött, konyhakész natúr cékla, apróra kockázva
- 15 dkg tejszínes torma
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és egy 20×25 cm-es tepsiben összekeverjük a bulgurral. Sózzuk, borsozzuk, majd a vízforralóból felöntjük 5 dl lobogva forró vízzel.
A tepsit szorosan lefedjük alufóliával, és a bulgurt kb. 25 percre betesszük a sütőbe, hogy megpárolódjon. Ugyanekkor melle helyezünk egy másik, de üres, szintén 20×25 cm-es tepsit – a későbbiek során ez alatt tartjuk majd melegen a megsütött lazacot, amíg elkészítjük hozzá a mártást.
A lazacfiléket sózzuk, borsozzuk. A lisztet kiszórjuk egy tányérra, beleforgatjuk a halszeleteket, majd lerázzuk róluk a felesleget.
Az olajat megmelegítjük egy 24 cm átmérőjű serpenyőben, és a lazacszeleteket 2 adagra osztva, oldalanként kb. 3-3 perc alatt mérsékelt tűzön megsütjük rajta. Amelyik kész, átemeljük egy vágódeszkára, és letakarjuk a céklás-tormás bulgur mellett felforrósított, üres tepsivel.
Az eddig használt serpenyőt papírtörlővel óvatosan szárazra töröljük. Ezután az újhagymát, a citromlevet, a bort és a kapor felét mérsékelt tűzön kb. 6 perc alatt sziruposra főzzük benne, majd takaréklángon, több részletben adagolva és kézi habverővel gyakran megkeverve hozzáolvasztjuk a hideg vajat.
A mártást sózzuk, borsozzuk, aztán hozzáadjuk a maradék kaprot.
A megpárolt bulgurt kivesszük a sütőből, és hozzákeverjük a tejszínes tormát, majd a céklát, majd mindkettőt a lazac melle tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.