Az amaretto az olaszok válasza a franciák macaronjára: mindkettő roppanós, mandulás, megunhatatlanul finom puszedli. Csak az olaszok büszkesége kevésbé látványos, mert nem töltik meg, hanem sima kekszként elmajszolják a kávéjukhoz. Nekünk viszont most kapóra jön a töltelék hiánya, mert emiatt az amaretto könnyedén összemorzsolható, és ízes rétegként máris megágyazhatunk vele a narancsos habnak.
Olasz narancshab
Hozzávalók
- 12 db amaretti
- 2 narancs
- 30 dkg narancslekvár
- ½ citrom
- ½ dl tojáslikőr
- 15 dkg tejföl
- 2½ hideg habtejszín
A díszítéshez:
- 4 evőkanál (4 dkg) apróra vágott kandírozott narancshéj
Elkészítés
Az amarettit morzsásra törjük egy mozsárban, vagy erős nejlonzacskóban megcsapkodjuk egy sodrófával, és félretesszük. A narancsokat meghámozzuk, és falatnyira vágjuk.
A narancslekvárhoz egy szűrőn keresztül hozzáfacsarjuk a fél citrom levét, majd fakanállal hozzákeverjük a tojáslikőrt, a tejfölt és a falatnyi narancsdarabokat. A hideg tejszínt habbá verjük, és szintén fakanállal, de óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a lekváros részhez.
A narancsos hab 1/3 részét arányosan szétkanalazzuk 4 db 2½ dl-es üvegkehelyben, elosztjuk rajtuk a morzsás amarettit, végül jöhet bele a maradék hab. A tetejüket kandírozott narancshéjjal díszítjük. Tálalásig a hűtőben tartjuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.