Édességek

Hagyományos puszedli

Persze, megvehetjük készen boltban is, de akkor hogyan éreznénk a sütőből előtekergő finoman mézes illatokat?

Hagyományos puszedli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 értékelés, átlag: 3,45 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 5 dkg sertészsír
  • 20 dkg vegyes virágméz
  • 3 tojássárgája
  • 1 kezeletlen narancs reszelt héja
  • 50 dkg finomliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék
  • 3 evőkanál tejföl
  • A mázhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor, átszitálva

Elkészítés

1

A zsírt és a mézet egy kisebb lábosban összeolvasztjuk, átöntjük egy közepes méretű keverőtálba, és langyosra hűtjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgájákat és a reszelt narancshéjat, aztán kézi habverővel simára keverjük.

2

Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszerkeveréket, majd a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a mézes keveréket és a tejfölt.

3

Fakanállal az egészet összedolgozzuk. A tálat folpakkal lefedjük, és a tésztát 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.

4

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.

5

A pihentetett tésztából enyhén nedves kézzel dió nagyságú golyókat formázunk, aztán a golyókat egymástól kb. 2 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük őket, egyik tepsivel a másik után.

6

A kisült puszedliket rácsra tesszük, és díszítés előtt teljesen kihűtjük, a sütő hőmérsékletét ezalatt 50 fokra csökkentjük.

7

Amíg a puszedlik hűlnek, elkészítjük a mázat. Ehhez egy közepes méretű fémtálban a tojásfehérjékből és a porcukorból gőz fölött kézi robotgéppel fényes habot verünk.

8

A kihűlt puszedliket egyesével belemártjuk a mázba, újra tepsire rendezzük őket, és az éppen csak meleg sütőben, résnyire nyitott ajtó mellett addig szárítjuk, amíg a máz az ujjunkkal érintve már nem ragad.

Megjegyzés

Kb. 30 db lesz belőle.

 

Talán ez is érdekelhet