Édességek

Szilvalekvárral töltött puszedli

Mint minden mézessüti esetén, itt is jobb vegyes virágmézet használni, mert sokkal illatosabb, mint az akácméz.

Szilvalekvárral töltött puszedli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (118 értékelés, átlag: 3,57 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg porcukor
  • 2 teáskanál mézessütemény-fűszerkeverék
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • 1 evőkanál tejföl
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 12 dkg vegyes virágméz
  • 15 dkg kemény szilvalekvár
  • A csokoládé bevonathoz:

  • 30 dkg 70%-os étcsokoládé, apróra vágva
  • 3 dl habtejszín
  • 1 evőkanál vegyes virágméz
  • 1 evőkanál puha vaj

Elkészítés

1

Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a lisztet, a darált diót, a porcukrot, a fűszerkeveréket és a sütőport. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, a puha vajat, a tojást, a tojássárgájákat és a mézet. Az egészet kézzel alaposan összegyúrjuk, majd a tésztát bucira formázzuk, és folpakba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

2

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.

3

A pihentetett tésztából teáskanálnyi darabonként golyókat formázunk, majd a golyókat a tenyerünkkel kilapítjuk. Mindegyik közepébe teszünk 1-1 kávéskanálnyi szilvalekvárt, aztán a töltött tésztákat a tenyerünkbe vesszük, a széleit középen összetapasztjuk, majd újra golyót formázunk, gömbölyítünk belőlük.

4

A golyókat egymástól kb. 2 cm távolságra a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük őket, egyik tepsivel a másik után.

5

A kisült töltött puszedliket rácsra tesszük, és díszítés előtt teljesen kihűtjük, a sütő hőmérsékletét pedig 50 fokra csökkentjük.

6

Amíg a puszedlik hűlnek, elkészítjük a mázat. Az apróra vágott csokoládét egy közepes méretű tálba szórjuk. A tejszínt egy kis lábosban forrásig melegítjük, hozzákeverjük a mézet, és a mézes tejszínt a csokoládéra öntjük. Kézi habverővel addig kevergetjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Ezután simára keverjük benne a vajat is.

7

A kihűlt töltött puszedliket egyesével megmártjuk a mázban, villára állítva lecsepegtetjük róluk a felesleges csokoládét, aztán rácsra rendezzük őket, és megvárjuk, míg a máz szépen megdermed rajtuk.

Megjegyzés

Kb. 35 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet