Áfonyás-gesztenyés pavlova
Hozzávalók
A mandulás habcsókhoz:
- 4 tojásfehérje
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 1 nagy csipet só
- 15 dkg porcukor, átszitálva
- 10 dkg hámozott darált mandula
A likőrös habhoz:
- 6 evőkanál áfonyalekvár
- 2 evőkanál áfonyalikőr (vagy 2 evőkanál vodka)
- 3 dl hideg habtejszín
A díszítéshez:
- 24 szem áfonya
- 2 evőkanál szeletelt mandula, pirítva
- 40 dkg fagyasztott gesztenyemassza, felolvasztva
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 110 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.
A tojásfehérjéket kézi robotgéppel lágy habbá verjük, meghintjük a keményítővel és a sóval, majd tovább folytatjuk a habverést. Ezután apránként a tojásfehérjehabba kanalazzuk a porcukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk. Végül spatulával könnyedén a habba keverjük a darált mandulát.
A mandulás tojáshabot csillagcsöves habzsákba töltjük, és az előkészített tepsire 6 db kb. 8 cm átmérőjű, legalább 4 cm magas körlapokat nyomunk. A sütőbe tolva kb. 1 óra alatt készre sütjük-szárítjuk, majd résnyire nyitott sütőben hagyjuk teljesen kihűlni őket.
Ezalatt elkészítjük a likőrös habot. Ehhez egy kisebb tálban csurgatható állagúra keverjük az áfonyalekvárt a likőrrel. Ezután habbá verjük a tejszínt, és spatulával óvatos mozdulatokkal, kanalanként hozzáforgatjuk a likőrös lekvárt úgy, hogy márványos mintázata legyen. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
A felolvadt gesztenyemasszát krumplinyomón áttörjük.
Összeállítjuk a desszertet. A kis habcsóklapokat tányérokra rakjuk, mindegyikre teszünk kevés likőrös habot, megpúpozzuk őket gesztenyemasszával, és mindet megkoronázzuk 1-1 újabb adag likőrös habbal. Áfonyaszemekkel és mandulalapokkal díszítve, azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.