Ez bizony a rizskoch melegebb éghajlatra költözött rokona: naranccsal aromásítva, krémsajttal gazdagítva. De nemcsak ízesebb, megbocsátóbb is, mint északi rokona: sokkal kevésbé hajlamos az összeesésre, így ideális desszert lazulósabb ebédek után.
Narancsos-ricottás rizsfelfújt
Hozzávalók
- 25 dkg kerek szemű rizs (arborio)
- 8½ dl tej
- 1 vaníliarúd és kikapart magjai
- ½ citrom héja, krumplihámozóval lehántva
- 1 + 1 kis csipet só
- 5 dkg vaj
- 8 nagy tojás
- 20 dkg cukor
- 1 narancs héja, finomra reszelve
- ½ dl narancslikőr (pl. Cointreau)
- ½ kg ricotta
- 4 dkg mazsola
- 4 evőkanál fenyőmag vagy mandulapálcika
A forma kikenéséhez:
- 2 evőkanál puha vaj
A tálaláshoz:
- 2 evőkanál porcukor, narancs- vagy baracklekvár
Elkészítés
Egy legalább 3 literes edénybe szórjuk a rizst, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a vaníliarudat és kikapart magjait, a citromhéjat, valamint az első csipet sót. Felforraljuk, aztán lefedve és néha megkeverve kis lángon krémes állagúra főzzük kb. 20 perc alatt. (A rizs ne legyen vajpuha, a legközepében maradjon egy kis roppanásnyi keménység, hiszen még fog puhulni a pihenés, majd a sütés során.) A tejes rizsbe keverjük a vajat, és hűlni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenünk puha vajjal. Félretesszük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját és fehérjét egy-egy nagyobb keverőtálba gyűjtjük. Előbbihez adjuk a cukrot, a lereszelt narancshéjat és a narancslikőrt. Robotgéppel világosra, habosra verjük, majd fakanállal beledolgozzuk a ricottát, és hozzákeverjük a mazsolát is.
A rizsből kivesszük, majd eldobjuk a citromhéjat és a vaníliarudat, aztán beleforgatjuk a tojásos-ricottás keverékbe.
A tojásfehérjét a második csipet sóval kemény habbá verjük, majd a negyedét laza mozdulatokkal hozzákeverjük a rizses-tojásos alaphoz, hogy fellazítsuk. A maradék habot már óvatosan, széles mozdulatokkal forgatjuk bele, hogy minél kevésbé törjük meg a tojáshabot.
A masszát az előkészített tortaformába öntjük. A tetejét megszórjuk a fenyőmaggal vagy a mandulával, és a rizsfelfújtat az előmelegített sütőben 55–65 perc alatt készre sütjük. (Ha közben azt látnánk, hogy a teteje túlságosan barnul, terítsünk rá alufóliát.)
A megsült felfújtat rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk, aztán késsel óvatosan körbevágjuk, és leemeljük róla a tortakarikát. Megszórjuk a porcukorral, végül jókora adag lekvárral tálaljuk.
Megjegyzés
8–10 adag lesz belőle.