Nagyon gyorsan össze lehet dobni, és szinte elronthatatlan ez a püspökkenyér. Nem tagadjuk, inkább körte süteményburokban, semmint körtés sütemény, de a rengeteg gyümölcs olyan benne, mint egy hiperaktív operetténekes: túl sok, ám a mosoly, amit fakaszt, tartós. Ha valaki végigfogyókúrázott egy hetet, az a minimum, hogy vasárnap ennyit megengedhet magának.
Zamatos körtekenyér
Hozzávalók
- 55 dkg körte
- 2 evőkanál friss citromlé
- 6 dkg finomliszt
- 2 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt csillagánizs
- 1 csipet só
- 2 db tojás
- 5 dkg vaj, megolvasztva és kihűtve
- 10 dkg gyümölcscukor
- 2 dkg méz
- 1 evőkanál reszelt citromhéj
Elkészítés
A körtét meghámozzuk, elnegyedeljük, szedjük a magházas részeket, majd a cikkeket 2×2 cm-es darabokra vágjuk. Összeforgatjuk a citromlével.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy 23×12 cm-es, 6 cm magas, 1 liter űrtartalmú, négyzetes püspökkenyérformát.
A kétféle lisztet a sütőporral, a fűszerekkel és a sóval összekeverjük. Egy másik tálban a tojásokat, az olvadt vajat, a gyümölcscukrot, a mézet és a citromhéjat kézi habverővel jól összehabarjuk. Ezután a tojásos részt átöntjük a lisztes tálba, és a tésztát fakanállal összekeverjük. Végül fellazítjuk a körte alatt felgyűlt lével, és beleforgatjuk a körtét is.
A tésztát átszedjük az előkészített formába, és 60 perc alatt megsütjük. Ha a beleszúrt tű tisztán jön ki, készen van. Rácsra téve teljesen kihűtjük, majd tálaláskor 12 szeletre vágjuk. (Előző este is elkészíthető. Kihűlés után folpakba csomagolva tároljuk.)
Megjegyzés
6 adag lesz belőle. 2 szelet/adag: 250 kcal