Édességek

Zamatos körtekenyér

Nagyon gyorsan össze lehet dobni, és szinte elronthatatlan ez a püspökkenyér. Nem tagadjuk, inkább körte süteményburokban, semmint körtés sütemény, de a rengeteg gyümölcs olyan benne, mint egy hiperaktív operetténekes: túl sok, ám a mosoly, amit fakaszt, tartós. Ha valaki végigfogyókúrázott egy hetet, az a minimum, hogy vasárnap ennyit megengedhet magának.

Zamatos körtekenyér

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 értékelés, átlag: 4,67 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 55 dkg körte
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 6 dkg finomliszt
  • 2 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt csillagánizs
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj, megolvasztva és kihűtve
  • 10 dkg gyümölcscukor
  • 2 dkg méz
  • 1 evőkanál reszelt citromhéj

Elkészítés

1

A körtét meghámozzuk, elnegyedeljük, szedjük a magházas részeket, majd a cikkeket 2×2 cm-es darabokra vágjuk. Összeforgatjuk a citromlével.

2

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírral kibélelünk egy 23×12 cm-es, 6 cm magas, 1 liter űrtartalmú, négyzetes püspökkenyérformát.

3

A kétféle lisztet a sütőporral, a fűszerekkel és a sóval összekeverjük. Egy másik tálban a tojásokat, az olvadt vajat, a gyümölcscukrot, a mézet és a citromhéjat kézi habverővel jól összehabarjuk. Ezután a tojásos részt átöntjük a lisztes tálba, és a tésztát fakanállal összekeverjük. Végül fellazítjuk a körte alatt felgyűlt lével, és beleforgatjuk a körtét is.

4

A tésztát átszedjük az előkészített formába, és 60 perc alatt megsütjük. Ha a beleszúrt tű tisztán jön ki, készen van. Rácsra téve teljesen kihűtjük, majd tálaláskor 12 szeletre vágjuk. (Előző este is elkészíthető. Kihűlés után folpakba csomagolva tároljuk.)

Megjegyzés

6 adag lesz belőle. 2 szelet/adag: 250 kcal

Talán ez is érdekelhet