Édességek

Körtés-mandulás sütemény

Vigyázat! Bár tortaformában készül, ne pihe-puha, könnyű kis semmiségre számítsunk! Ez bizony fajsúlyos, telt ízű és állagú, igazi téli sütemény.

Körtés-mandulás sütemény

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 értékelés, átlag: 3,50 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 5 db Alexander körte (kb. 1 kg)
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 50 dkg hámozott mandula
  • 1 db 3 cm-es friss gyömbér, meghámozva
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 4 tojás
  • 25 dkg barna cukor
  • 1 csipet só
  • 1½ dl juharszirup
  • A tortaforma előkészítéséhez:

  • kevés vaj

Elkészítés

1

A sütőt előmelegítjük 160 fokra, és egy 26 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformát vajjal vékonyan kikenünk.

2

A körtéből 3 db-ot meghámozunk, a magházukat eltávolítjuk, és kb ½ cm-es darabokra szeleteljük. A vajból 2 dkg-ot megolvasztunk egy magas falú serpenyőben, és hozzáadjuk a körteszeleteket, a cukrot és a mazsolát. Kevergetve addig pároljuk, amíg elfő a leve, kb. 7-8 percig. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.

3

A mandulából 25 dkg-ot aprítógépben a gyömbérrel és a sütőporral együtt finomra darálunk. Egy közepes méretű keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a maradék 8 dkg vajat, a tojásokat, 20 dkg-ot a barna cukorból, a sót és a juharszirupot. robotgéppel 4-5 perc alatt összedolgozzuk. Hozzáadjuk a langyosra hűlt párolt körtét, az egészben hagyott mandulaszemekből 20 dkg-ot, és alaposan összedolgozzuk. Átöntjük az előkészített tortaformába, és elsimítjuk.

4

A maradék 2 körtének eltávolítjuk a magházát, és a gyümölcsöket vékonyra szeleteljük. a tészta tetején körkörösen elhelyezzük a szeleteket. A maradék 5 dkg mandulát késsel durvára vágjuk, és megszórjuk vele a torta tetejét. Végül elhintjük rajta a maradék 5 dkg barna cukrot is.

5

A tortát az előmelegített sütőben 80–85 percig sütjük. a formában hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.

Megjegyzés

12 szelet lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet