Vigyázat! Bár tortaformában készül, ne pihe-puha, könnyű kis semmiségre számítsunk! Ez bizony fajsúlyos, telt ízű és állagú, igazi téli sütemény.
Körtés-mandulás sütemény
Hozzávalók
- 5 db Alexander körte (kb. 1 kg)
- 10 dkg puha vaj
- 5 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 50 dkg hámozott mandula
- 1 db 3 cm-es friss gyömbér, meghámozva
- 2 teáskanál sütőpor
- 4 tojás
- 25 dkg barna cukor
- 1 csipet só
- 1½ dl juharszirup
A tortaforma előkészítéséhez:
- kevés vaj
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 160 fokra, és egy 26 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformát vajjal vékonyan kikenünk.
A körtéből 3 db-ot meghámozunk, a magházukat eltávolítjuk, és kb ½ cm-es darabokra szeleteljük. A vajból 2 dkg-ot megolvasztunk egy magas falú serpenyőben, és hozzáadjuk a körteszeleteket, a cukrot és a mazsolát. Kevergetve addig pároljuk, amíg elfő a leve, kb. 7-8 percig. A tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A mandulából 25 dkg-ot aprítógépben a gyömbérrel és a sütőporral együtt finomra darálunk. Egy közepes méretű keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a maradék 8 dkg vajat, a tojásokat, 20 dkg-ot a barna cukorból, a sót és a juharszirupot. robotgéppel 4-5 perc alatt összedolgozzuk. Hozzáadjuk a langyosra hűlt párolt körtét, az egészben hagyott mandulaszemekből 20 dkg-ot, és alaposan összedolgozzuk. Átöntjük az előkészített tortaformába, és elsimítjuk.
A maradék 2 körtének eltávolítjuk a magházát, és a gyümölcsöket vékonyra szeleteljük. a tészta tetején körkörösen elhelyezzük a szeleteket. A maradék 5 dkg mandulát késsel durvára vágjuk, és megszórjuk vele a torta tetejét. Végül elhintjük rajta a maradék 5 dkg barna cukrot is.
A tortát az előmelegített sütőben 80–85 percig sütjük. a formában hagyjuk teljesen kihűlni, utána szeleteljük.
Megjegyzés
12 szelet lesz belőle.