Különleges desszert, amely akár a sajttál szerepét is betöltheti egy elegáns vendégségnél.
Balzsamecetes sült körte gorgonzolás ricottával
Hozzávalók
- 5 dkg vaj, megolvasztva
- ½ dl balzsamecet
- ¼ teáskanál frissen őrölt bors
- 4 evőkanál méz
- 2 körte, félbevágva és kicsumázva
A tálaláshoz:
- 5 dkg gorgonzola
- 2-3 evőkanál habtejszín
- 25 dkg krémes állagú ricotta
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Sütőpapírt terítünk egy akkora sütőtálba, amelyben elférnek majd egymás mellett a félbevágott körték.
Összekeverjük egy villával az olvasztott vajat, a balzsamecetet, az őrölt borsot és a mézet.
A körtéket a sütőtálba tesszük a vágott felükkel felfelé nézve, és megöntözzük a balzsamecetes keverékkel.
A sütőtálat lefedjük alufóliával, és a körtéket – fajtájuktól függően – 20–40 perc alatt megpároljuk. Ezután alufólia nélkül kb. 10 percig sütjük.
A sült körtéket tálra tesszük, és megcsurgatjuk a sütőtálban maradt lével.
A gorgonzolát pasztaszerűvé keverjük a tejszínnel, majd belevegyítjük a ricottába. A körte mellé kupacoljuk, és tálaljuk.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.