Nagyon reprezentatív, nagyon finom, mégsem nehezebb elkészíteni, mint egy kuglófot.
Kókuszos, fehér csokis rózsakalács
Hozzávalók
A tésztához:
- ½ + 2 dl langyos tej
- 1 teáskanál + 2 evőkanál cukor
- 2½ dkg friss élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 1 nagy csipet só
- 1 tojás
- 7 dkg puha vaj
A töltelékhez:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg fehér csokoládé
- 1 zöldcitrom
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
A nyújtáshoz:
- finomliszt
A szóráshoz:
- porcukor
Elkészítés
A tejből ½ dl-t egy tálkába öntünk. Beleszórunk 1 teáskanál cukrot es belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, és 10 percre félretesszük, amíg felhabosodik.
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót meg a maradék cukrot. Alaposan elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék langyos tejet, a közben felfutott élesztős keveréket, és ide ütjük a tojást is. Kézzel vagy dagasztókaros robotgéppel dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá, evőkanalanként hozzáadjuk a puha vajat. Mindig megvárjuk, amíg az előző adagot felveszi, csak ezután adjuk hozzá a következőt.
Félkemény, de nem ragacsos tésztát készítünk. Ha a dagasztás második felében a tésztánk felülete szakadozott, rücskös, adjunk még hozzá néhány evőkanál tejet, ha pedig túl lágy, ragacsos, akkor dolgozzunk bele 1-2 evőkanál lisztet. Amikor a tészta szép sima, fényes felületű, és mar nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, áttesszük egy fedeles kelesztőtálba, lefedjük, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A mascarponét kivesszük a hűtőből, és hagyjuk, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen. A fehér csokoládét kisebb darabokra tördeljük, fémtálba szórva, vízgőz fölött folyamatosan kevergetve felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A zöldcitrom héját lereszeljük. A mascarponét, a porcukrot és az olvasztott fehér csokoládét kézi robotgéppel kikeverjük, hozzáadjuk a zöldcitrom reszelt héját, majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket is.
A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk, és elfelezzük. Mindkét tésztadarabot kb. 25×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A lapokon egyenletesen elkenjük a fehér csokis tölteléket, aztán a hosszabbik oldalról indítva feltekerjük őket, mint a bejglit.
Sütőpapírral kibélelünk egy 28 cm átmérőjű kerek sütőformát. Az egyik tésztarudat éles késsel hosszában kettévágjuk. A tésztafeleket a vágott felükkel felfelé fordítjuk, és az egyiket csigavonalban feltekerjük, és áttesszük a sütőforma közepébe. Ezután folytatólagosan köré tekerjük a másik tésztát is a vágott felével felfelé. A második tésztarudat ugyanígy kettévágjuk, és azokat is a csiga köré tekerjük, hogy egy óriási kalácsot kapjunk. A tészta végét a csiga alá csúsztatjuk.
A kalácsot fóliával lazán letakarjuk, és 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.
A tepsit betoljuk a sütőbe, és a csigát 40–45 perc alatt pirosra sütjük. Amikor kihűlt, finoman meghintjük porcukorral, és cikkekre vágva tálaljuk.
Megjegyzés
1 nagy kalács lesz belőle.