Édességek

Kókuszos, fehér csokis rózsakalács

Nagyon reprezentatív, nagyon finom, mégsem nehezebb elkészíteni, mint egy kuglófot.

Kókuszos, fehér csokis rózsakalács

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A tésztához:

  • ½ + 2 dl langyos tej
  • 1 teáskanál + 2 evőkanál cukor
  • 2½ dkg friss élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tojás
  • 7 dkg puha vaj
  • A töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 1 zöldcitrom
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • A nyújtáshoz:

  • finomliszt
  • A szóráshoz:

  • porcukor

Elkészítés

1

A tejből ½ dl-t egy tálkába öntünk. Beleszórunk 1 teáskanál cukrot es belemorzsoljuk az élesztőt. Elkeverjük, és 10 percre félretesszük, amíg felhabosodik.

2

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót meg a maradék cukrot. Alaposan elkeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a maradék langyos tejet, a közben felfutott élesztős keveréket, és ide ütjük a tojást is. Kézzel vagy dagasztókaros robotgéppel dagasztani kezdjük. Amikor összeáll egy gombóccá, evőkanalanként hozzáadjuk a puha vajat. Mindig megvárjuk, amíg az előző adagot felveszi, csak ezután adjuk hozzá a következőt.

3

Félkemény, de nem ragacsos tésztát készítünk. Ha a dagasztás második felében a tésztánk felülete szakadozott, rücskös, adjunk még hozzá néhány evőkanál tejet, ha pedig túl lágy, ragacsos, akkor dolgozzunk bele 1-2 evőkanál lisztet. Amikor a tészta szép sima, fényes felületű, és mar nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, áttesszük egy fedeles kelesztőtálba, lefedjük, és kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

4

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A mascarponét kivesszük a hűtőből, és hagyjuk, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen. A fehér csokoládét kisebb darabokra tördeljük, fémtálba szórva, vízgőz fölött folyamatosan kevergetve felolvasztjuk, majd langyosra hűtjük. A zöldcitrom héját lereszeljük. A mascarponét, a porcukrot és az olvasztott fehér csokoládét kézi robotgéppel kikeverjük, hozzáadjuk a zöldcitrom reszelt héját, majd beleforgatjuk a kókuszreszeléket is.

5

A megkelt tésztát finoman lisztezett deszkára borítjuk, és elfelezzük. Mindkét tésztadarabot kb. 25×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. A lapokon egyenletesen elkenjük a fehér csokis tölteléket, aztán a hosszabbik oldalról indítva feltekerjük őket, mint a bejglit.

6

Sütőpapírral kibélelünk egy 28 cm átmérőjű kerek sütőformát. Az egyik tésztarudat éles késsel hosszában kettévágjuk. A tésztafeleket a vágott felükkel felfelé fordítjuk, és az egyiket csigavonalban feltekerjük, és áttesszük a sütőforma közepébe. Ezután folytatólagosan köré tekerjük a másik tésztát is a vágott felével felfelé. A második tésztarudat ugyanígy kettévágjuk, és azokat is a csiga köré tekerjük, hogy egy óriási kalácsot kapjunk. A tészta végét a csiga alá csúsztatjuk.

7

A kalácsot fóliával lazán letakarjuk, és 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 180 fokra.

8

A tepsit betoljuk a sütőbe, és a csigát 40–45 perc alatt pirosra sütjük. Amikor kihűlt, finoman meghintjük porcukorral, és cikkekre vágva tálaljuk.

Megjegyzés

1 nagy kalács lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet