Édességek

Vaníliakrémes, fűszeres aszalt szilvás pavlova


Vaníliakrémes, fűszeres aszalt szilvás pavlova

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A habcsókhoz:

  • 6 tojásfehérje
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 nagy csipet só
  • 30 dkg porcukor, átszitálva
  • A vaníliakrémhez:

  • 5 dl 3,5% zsírtartalmú tej
  • 12½ dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 6 tojássárgája
  • A fűszeres szirupos szilvához:

  • 30 dkg magozott aszalt szilva
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja és frissen facsart leve
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 1-2 kardamommag
  • 5 dkg cukor
  • 1½ dl víz

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 110 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.

2

A tojásfehérjéket kézi robotgéppel lágy habbá verjük, meghintjük a keményítővel és a sóval, majd tovább folytatjuk a habverést. Ezután apránként a tojásfehérjehabba kanalazzuk a porcukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk.

3

A cukros tojáshabot az előkészített tepsi közepére halmozzuk, és habkártyával vagy spatulával egy 26 cm átmérőjű körlappá formáljuk. A sütőbe tolva kb. 1 óra alatt készre sütjük-szárítjuk, majd résnyire nyitott sütőben hagyjuk teljesen kihűlni.

4

Ezalatt elkészítjük a krémet és a szirupos szilvát.

5

A krémhez egy közepes lábosban közepes lángon összeforraljuk a tejet a cukor felével és a vaníliarúd kikapart magjaival. A tojássárgájákat a maradék cukorral kézi robotgéppel addig verjük, amíg kifehéredik. Ezután állandó keverés mellett apránként a tojáshabba csorgatjuk a forró vaníliás tejet, majd miután összedolgoztuk, az egészet visszaöntjük az eddig használt lábosba.

6

Állandó kevergetés mellett takaréklángon addig melegítjük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről, félretesszük, és teljesen kihűtjük. Közben párszor átkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.

7

A szirupos szilvához az aszalt szilvákat 30 percre langyos vízbe áztatjuk, majd konyhai papírtörlőn megszárítjuk, aztán mindegyiket hosszában félbevágjuk. Közepes méretű serpenyőbe szórjuk a szilvafeleket, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, a fűszereket, a cukrot és a vizet. Nagy lángon 10–15 perc alatt az egészet összeforraljuk, amíg a leve szirupossá válik. Tálalásig félretesszük, és kihűtjük.

8

Összeállítjuk a desszertet. A kihűlt habcsóklapot meglocsoljuk a fűszeres sziruppal, majd ráhalmozzuk a kihűlt vaníliakrémet, végül a tetején elrendezzük az aszaltszilva-feleket. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet