Vaníliakrémes, fűszeres aszalt szilvás pavlova
Hozzávalók
A habcsókhoz:
- 6 tojásfehérje
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 nagy csipet só
- 30 dkg porcukor, átszitálva
A vaníliakrémhez:
- 5 dl 3,5% zsírtartalmú tej
- 12½ dkg cukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 6 tojássárgája
A fűszeres szirupos szilvához:
- 30 dkg magozott aszalt szilva
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja és frissen facsart leve
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1-2 kardamommag
- 5 dkg cukor
- 1½ dl víz
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 110 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.
A tojásfehérjéket kézi robotgéppel lágy habbá verjük, meghintjük a keményítővel és a sóval, majd tovább folytatjuk a habverést. Ezután apránként a tojásfehérjehabba kanalazzuk a porcukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk.
A cukros tojáshabot az előkészített tepsi közepére halmozzuk, és habkártyával vagy spatulával egy 26 cm átmérőjű körlappá formáljuk. A sütőbe tolva kb. 1 óra alatt készre sütjük-szárítjuk, majd résnyire nyitott sütőben hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezalatt elkészítjük a krémet és a szirupos szilvát.
A krémhez egy közepes lábosban közepes lángon összeforraljuk a tejet a cukor felével és a vaníliarúd kikapart magjaival. A tojássárgájákat a maradék cukorral kézi robotgéppel addig verjük, amíg kifehéredik. Ezután állandó keverés mellett apránként a tojáshabba csorgatjuk a forró vaníliás tejet, majd miután összedolgoztuk, az egészet visszaöntjük az eddig használt lábosba.
Állandó kevergetés mellett takaréklángon addig melegítjük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről, félretesszük, és teljesen kihűtjük. Közben párszor átkeverjük, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
A szirupos szilvához az aszalt szilvákat 30 percre langyos vízbe áztatjuk, majd konyhai papírtörlőn megszárítjuk, aztán mindegyiket hosszában félbevágjuk. Közepes méretű serpenyőbe szórjuk a szilvafeleket, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, a fűszereket, a cukrot és a vizet. Nagy lángon 10–15 perc alatt az egészet összeforraljuk, amíg a leve szirupossá válik. Tálalásig félretesszük, és kihűtjük.
Összeállítjuk a desszertet. A kihűlt habcsóklapot meglocsoljuk a fűszeres sziruppal, majd ráhalmozzuk a kihűlt vaníliakrémet, végül a tetején elrendezzük az aszaltszilva-feleket. Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.