Kakaós pavlova sós karamellkrémmel és körtével
Hozzávalók
A kakaós habcsókhoz:
- 6 tojásfehérje
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 nagy csipet só
- 30 dkg porcukor, átszitálva
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, átszitálva
A sós karamellhez:
- 20 dkg cukor
- 8 dkg vaj
- 2 dl habtejszín
- 1 csipet só
A likőrös habhoz:
- 1 teáskanál instant kávé
- 1 evőkanál forró víz
- 2½ dkg cukor
- 3 dl hideg habtejszín
- 2 evőkanál kávélikőr (pl. Kahlua)
A csokoládéöntethez:
- 1 dl víz
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
- 4 dkg porcukor
- 2 evőkanál keményítőszirup (pl. Golden Syrup)
- 4 dkg 70%-os étcsokoládé, apróra vágva
A gyümölcsös réteghez:
- 6 kemény körte, kicsumázva, vékony szeletekre vágva és pár csepp frissen facsart citromlével megcsepegtetve
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 110 fokra, és sütőpapírral kibélelünk egy 30×40 cm-es lapos tepsit.
A tojásfehérjéket kézi robotgéppel lágy habbá verjük, meghintjük a keményítővel és a sóval, majd tovább folytatjuk a habverést. Ezután apránként a tojásfehérjehabba kanalazzuk a porcukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk. Végül spatulával könnyedén a habba keverjük a kakaóport.
A kakaós tojáshabot 3 adagra osztjuk, majd az adagokat az előkészített tepsire halmozzuk, és habkártyával vagy spatulával egyenként kb. 10×26 cm-es négyzetlappá formáljuk. A sütőbe tolva kb. 1 óra alatt készre sütjük-szárítjuk, majd résnyire nyitott sütőben hagyjuk teljesen kihűlni őket.
Ezalatt elkészítjük a karamellt, a likőrös habot és a csokiöntetet.
A karamellhez egy közepes lábasban közepes lángon aranybarnára olvasztjuk a cukrot, aztán a tűzről levéve apránként hozzákeverjük a vajat, hozzáöntjük a tejszínt, majd folyamatos kevergetés mellett az egészet felforraljuk. Ha kész, félretesszük, és miután kissé kihűlt, belekeverjük a sót, és tálalásig félretesszük.
A likőrös habhoz feloldjuk az instant kávét és a cukrot a forró vízben, majd kihűtjük. Ezután habbá verjük a tejszínt, és spatulával óvatosan hozzáforgatjuk a kávés szirupot és a likőrt. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
A csokoládéöntethez egy kis lábosban összeforraljuk a vizet, a kakaóport, a porcukrot és a keményítőszirupot. Levesszük a lábost a tűzről, beleszórjuk az apróra vágott csokoládét, és kézi habverővel az egészet simára keverjük, majd langyosra hűtjük.
Összeállítjuk a desszertet. Tálcára teszünk egy kihűlt, kakaós habcsóklapot. Megkenjük a likőrös hab 1/3 részével, majd ráfektetjük a körteszeletek 1/3-át, végül meglocsoljuk sós karamellel. Jöhet rá egy újabb kakaós lap, 1/3 rész likőrös hab, 1/3 rész körte és karamell. Majd az utolsó rétegezés. A habcsóktortát végül a csokoládéöntettel koronázzuk meg. Azonnal tálaljuk.
Megjegyzés
6 adag lesz belőle.