Édességek

Nürnbergi aprósütemény

A mézeskalácsok nagy-nagy családja visszavezethető arra a középkori, főleg a szerzetesek által készített és nem feltétlenül édes ízű, de általában apró lepényre, amelyet úgy neveztek: panis piperatus, fűszeres kenyér. A papok böjt idején ezt mártogatták a boraikba, a söreikbe. A nürnbergi mézeskalács története ugyanígy kezdődött, ám ahhoz, hogy messze földön ismert legyen, kapóra jött két helyi adottság. Az egyik, hogy a környékbeli erdők miatt kiváló minőségű mézet készítettek itt, a másik, hogy Nürnberg útba esett a Velencéből és Genovából észak felé tartó fűszerrakományoknak. Állítólag III. Frigyes (1415–1493) német-római császárnak is ez a mézeskalács volt az egyik kedvenc csemegéje.

Nürnbergi aprósütemény

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 értékelés, átlag: 3,64 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • A fűszerkeverékhez:

  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió,
  • ¼ teáskanál őrölt kardamom
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 késhegynyi őrölt fehér bors
  • A tésztához:

  • 12 dkg finomliszt
  • 10 dkg mandula, finomra őrölve
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 adag fűszerkeverék (lásd a receptet)
  • ¼ teáskanál só
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 1 tojás
  • 4 tojásfehérje
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 5 dkg mogyoró, megpirítva és durvára vágva
  • 5 dkg dió, megpirítva és durvára vágva
  • 5 dkg marcipán, lereszelve
  • 5 dkg kandírozott narancshéj, apróra vágva
  • 5 dkg kandírozott citromhéj, apróra vágva
  • A mázhoz:

  • 2 evőkanál narancslikőr
  • 20 dkg porcukor
  • [/cim]A sütéshez:[/cim]
  • 26 db 7 cm átmérőjű ostyalap
  • A díszítéshez:

  • 40 db hámozott egész mandula

Elkészítés

1

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírt terítünk 3 db 40 ×30 cm-es, keskeny peremű tepsibe, és az ostyalapokat egymástól 1-1 cm-re elhelyezzük rajtuk.

2

A fűszerkeverék hozzávalóit összevegyítve magunk mellé készítjük.

3

A tésztához a lisztet, az őrölt mandulát, a sütőport, a fűszerkeveréket és a sót egy nagy tálban jól elkeverjük. Egy másik tálban a cukrot, a mézet, az egész tojást, a tojásfehérjéket és a vaníliarúd kikapart magjait robotgéppel alaposan összedolgozzuk.

4

A tojásos alaphoz hozzáadjuk a lisztes részt, majd a durvára vágott mogyorót és diót. Az egészet fakanállal összekeverjük, majd beledolgozzuk a reszelt marcipánt és a kandírozott citrushéjakat.

5

A tésztát cső nélküli habzsákból arányos elosztásban rányomjuk az ostyalapokra. Minden másodikra 3-3 db mandulát teszünk csillagalakzatban.

6

A süteményeket kb. 15 perc alatt megsütjük, egyik tepsivel a másik után. A tepsiken hagyjuk kihűlni, és közben a tepsiket rácsra tesszük.

7

A mázhoz a porcukrot beleszitáljuk egy tálba. A likőrt megmelegítjük a mikrohullámú sütőben egy kis tálkában, majd a porcukorra öntjük, és simára keverjük vele.

8

A mázzal vékonyan megkenjük a süteményeket, és hideg, szellős helyre tesszük őket, hogy a máz rájuk szikkadjon. Tálalásig légmentesen záródó dobozban tároljuk. (3 héttel korábban elkészíthető.)

Megjegyzés

26 db lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet