A mézeskalácsok nagy-nagy családja visszavezethető arra a középkori, főleg a szerzetesek által készített és nem feltétlenül édes ízű, de általában apró lepényre, amelyet úgy neveztek: panis piperatus, fűszeres kenyér. A papok böjt idején ezt mártogatták a boraikba, a söreikbe. A nürnbergi mézeskalács története ugyanígy kezdődött, ám ahhoz, hogy messze földön ismert legyen, kapóra jött két helyi adottság. Az egyik, hogy a környékbeli erdők miatt kiváló minőségű mézet készítettek itt, a másik, hogy Nürnberg útba esett a Velencéből és Genovából észak felé tartó fűszerrakományoknak. Állítólag III. Frigyes (1415–1493) német-római császárnak is ez a mézeskalács volt az egyik kedvenc csemegéje.
Nürnbergi aprósütemény
Hozzávalók
A fűszerkeverékhez:
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ teáskanál frissen reszelt szerecsendió,
- ¼ teáskanál őrölt kardamom
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fehér bors
A tésztához:
- 12 dkg finomliszt
- 10 dkg mandula, finomra őrölve
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 adag fűszerkeverék (lásd a receptet)
- ¼ teáskanál só
- 10 dkg cukor
- 5 dkg méz
- 1 tojás
- 4 tojásfehérje
- ½ vaníliarúd kikapart magjai
- 5 dkg mogyoró, megpirítva és durvára vágva
- 5 dkg dió, megpirítva és durvára vágva
- 5 dkg marcipán, lereszelve
- 5 dkg kandírozott narancshéj, apróra vágva
- 5 dkg kandírozott citromhéj, apróra vágva
A mázhoz:
- 2 evőkanál narancslikőr
- 20 dkg porcukor
- [/cim]A sütéshez:[/cim]
- 26 db 7 cm átmérőjű ostyalap
A díszítéshez:
- 40 db hámozott egész mandula
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Sütőpapírt terítünk 3 db 40 ×30 cm-es, keskeny peremű tepsibe, és az ostyalapokat egymástól 1-1 cm-re elhelyezzük rajtuk.
A fűszerkeverék hozzávalóit összevegyítve magunk mellé készítjük.
A tésztához a lisztet, az őrölt mandulát, a sütőport, a fűszerkeveréket és a sót egy nagy tálban jól elkeverjük. Egy másik tálban a cukrot, a mézet, az egész tojást, a tojásfehérjéket és a vaníliarúd kikapart magjait robotgéppel alaposan összedolgozzuk.
A tojásos alaphoz hozzáadjuk a lisztes részt, majd a durvára vágott mogyorót és diót. Az egészet fakanállal összekeverjük, majd beledolgozzuk a reszelt marcipánt és a kandírozott citrushéjakat.
A tésztát cső nélküli habzsákból arányos elosztásban rányomjuk az ostyalapokra. Minden másodikra 3-3 db mandulát teszünk csillagalakzatban.
A süteményeket kb. 15 perc alatt megsütjük, egyik tepsivel a másik után. A tepsiken hagyjuk kihűlni, és közben a tepsiket rácsra tesszük.
A mázhoz a porcukrot beleszitáljuk egy tálba. A likőrt megmelegítjük a mikrohullámú sütőben egy kis tálkában, majd a porcukorra öntjük, és simára keverjük vele.
A mázzal vékonyan megkenjük a süteményeket, és hideg, szellős helyre tesszük őket, hogy a máz rájuk szikkadjon. Tálalásig légmentesen záródó dobozban tároljuk. (3 héttel korábban elkészíthető.)
Megjegyzés
26 db lesz belőle.