Enyhén bodzás, kellemesen savanykás, igazi forró napokra való nyalánkság!
Bodzás egresfagylalt
Hozzávalók
- 2½ dl habtejszín
- 2 nagy tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 50 dkg érett egres
- 7 evőkanál bodzaszörp
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés
A tejszínt egy vastag aljú edényben forrpontig melegítjük.
A tojássárgájákat a cukor felével kézi habverővel fehéredésig keverjük egy kisebb tálban.
A meleg tejszínből 1 merőkanálnyi adagot óvatosan, folyamatosan keverve a tojáshabhoz öntünk, majd a temperált tojásos keveréket visszaöntjük a forró tejszínhez. A keverést tovább folytatva a krémet takaréklángon 1-2 perc alatt besűrítjük. Akkor van kész, ha vékony rétegben bevonja a fakanál hátát. (Ha cukorhőmérővel megmérjük, 75 foknál nem szabad melegebbnek lennie.)
Az elkészült krémet egy zárható edénybe szűrjük, és legalább 4 órára, de inkább 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Az egrest megtisztítjuk, és a maradék cukorral, lefedve, közepes lángon, néha átkeverve 8–10 perc alatt puhára pároljuk egy lábosban.
Még melegen átpasszírozzuk, majd hozzákeverjük a bodzaszörpöt és a nagyon finomra reszelt citromhéjat. Legalább 4 órára, de inkább 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a krémet és az egrespépet összekeverjük. A fagyialap ezzel elkészült, jöhet a fagyasztás: fagylaltgépben a gyártó útmutatásának megfelelően. Fagyigép nélkül a lehűtött alapot egy korábban már a mélyhűtőben fagyosra hűtött kerámiatálba öntjük, majd betesszük a mélyhűtőbe. 1 óra múltán kivesszük, és a fagylaltot kézi robotgéppel alaposan átkeverjük. Ezután ismét visszatesszük a fagyasztóba, majd félóránként robotgéppel újra és újra átkeverjük, hogy a kialakult jégkristályokat minél kisebbre törjük. 4-5 kör, azaz 3-4 óra után megfelelő állagú fagylaltot kapunk.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.