Bejglis máglyarakás
Hozzávalók
- 25 dkg diós bejgli
- 25 dkg mákos bejgli
- 5 dl tej
- 5 tojás
- 12 dkg cukor
- 5 savanyú alma, meghámozva, kicsumázva és vékony szeletekre vágva
- 15 dkg baracklekvár
- 1 nagy csipet só
- 4 dkg vaníliás cukor
A tepsi előkészítéséhez:
- kevés vaj
- kevés zsemlemorzsa
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és alaposan kivajazunk és zsemlemorzsával meghintünk egy 25×40 cm-es tepsit.
A bejglik külső tésztarétegét leszedjük, a csupaszon maradt rudakat 1 cm-es szeletekre vágjuk, majd a szeleteket elrendezzük a tepsi alján.
A tejet egy kis lábosban felforraljuk. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájákhoz hozzáadunk 10 dkg cukrot, és kézi robotgéppel pár perc alatt fehéredésig keverjük. Ezután folyamatos kevergetés mellett apránként a cukros tojáshabhoz kanalazzuk a forró tejet, majd visszaöntve a keveréket a lábosba takaréklángon besűrítjük. Ezután a forró krémmel leöntjük a bejgliszeleteket úgy, hogy mindenhol alaposan átjárja azokat.
A krémes bejglire fektetjük az almaszeleteket, megkenjük a baracklekvárral, majd a forró sütőbe tolva 10 percig sutjuk.
Ezalatt elkészítjük a tojáshabot. A fehérjékhez csipetnyi sót szórunk, és kézi robotgéppel lágy habot verünk. Apránként hozzászórjuk a maradék 2 dkg cukrot és a vaníliás cukrot, és addig verjük tovább, amíg kemény és fényes habot kapunk.
A cukros tojáshabot elsimítjuk a félkész máglyarakás tetején, és visszatoljuk a tepsit a sütőbe. Azonnal 150 fokra mérsékeljük a sütő hőfokát, és további 40 perc alatt készre sütjük az édességet. Forrón tálaljuk.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.