Édességek

Zuppa inglese

Szembeszökő jellegzetessége, hogy a piskótát alkörmös likőrrel locsolják meg, mielőtt vaníliakrémmel rétegeznék, és ettől nagyon szép piros színe lesz. Hajdan nálunk is divatos volt ez az édes, alkoholos ital, amely a bíbortetű festékanyagának köszönheti igen ütős színét. Ma viszont sehol nem kapni. Régebben gyakran hoztam Olaszországból egy-egy üveg alkörmöst, mert ott a mai napig árulják közértekben. De a férjem veszekedett velem, hogy minek cipeljük, hiszen csupán ehhez a desszerthez használom, máshoz nem. Később rájöttem, igaza van, tényleg felesleges. Ugyanis a grenadine szirup és a Maraschino likőr keveréke tökéletesen helyettesíti, legalábbis ízben, ha színben nem is. Ezek pedig Magyarországon is beszerezhetőek, ráadásul még koktélokhoz is kapóra jönnek.

Zuppa inglese

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • A piskótához:

  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg finomliszt
  • ¼ teáskanál só
  • 6 dkg vaj, felolvasztva
  • A krémhez:
  • 3 dl tej
  • 3 dl habtejszín
  • 6 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 vaníliarúd
  • 10 dkg étcsokoládé, apróra vágva
  • A locsoláshoz:

  • 1 dl Maraschino likőr
  • 2 evőkanál gránátalma szirup
  • Az összeállításhoz:

  • 10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs, apróra vágva

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Sütőpapírt terítünk egy 30×40 cm-es, keskeny peremű tepsibe.

2

Egy nagy tálban a tojásokat és a cukrot kézi robotgéppel 7 perc alatt alaposan felhabosítjuk. A lisztet összevegyítjük a sóval, és 2-3 részletben fakanállal óvatosan beleforgatjuk a cukros tojáshabba. Végül a masszára finoman rálocsoljuk a kihűlt vajat, és fakanállal azt is beleforgatjuk.

3

A piskótamasszát széles pengéjű késsel egyenletes rétegben elsimítjuk a sütőpapíros tepsin, és 15 perc alatt megsütjük. Megvárjuk, amíg kihűl.

4

A krémhez egy kis edénybe összeöntjük a tejet és a tejszínt, és forrpontig melegítjük. Éppen mielőtt felforrna, levesszük a tűzről.

5

Egy másik edényben tesszük a tojássárgáját, a cukrot, az étkezési keményítőt és a vaníliarúd kikapart magjait. Összekeverjük, és elkezdjük apránként hozzáönteni a meleg tej-tejszín keveréket, és közben a tojássárgájás részt folyamatosan keverjük kézi habverővel.

6

Miután az összes tej-tejszín keverék a tojássárgájás részhez került, sűrű krémet főzünk belőle takaréklángon kb. 5 perc alatt, és ezalatt is állandóan keverjük kézi habverővel.

7

A még forró krémet megfelezzük, átöntjük egy-egy fém keverőtálba, majd az egyik részhez hozzáadjuk a csokoládét, és elkeverjük, hogy felolvadjon. Ezután mindkét tálat jeges vízbe állítjuk, és miközben a kétféle krém kihűl, néha átkeverjük őket, hogy ne bőrösödjenek.

8

Összeállítjuk az édességet. A locsoláshoz összevegyítjük a Maraschino likőrt a gránátalma sziruppal. A kihűlt piskótát megöntözzük a likőrös keverék felével, majd leszedjük a sütőpapírról, a locsolt oldalával lefelé visszafektetjük a papírra, és a másik oldalát is megöntözzük a maradék likőrös keverékkel. Ezután apróra kockázzuk.

9

Rétegesen összepakoljuk az édességet egy 2 literes üvegtálban: alulra egy sor piskótát rakunk, arra csokis krémet, majd piskótát, aztán vaníliás krémet, amelyet megszórunk kandírozott gyümölcsökkel, és végül jön még egy réteg piskóta.

10

Lefedjük a tálat folpakkal, és az édességet 2-3 órára hűtőbe rakjuk. Tálalásnál kistányérokra kanalazzuk, és édes tejszínhabbal kínálhatjuk.

Megjegyzés

6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet