Amikor 1968-ban a Budapesti Tejipari Vállalatnál elkezdték volna gyártani a szovjet Eszkimó nevű édesség jóval finomabb magyar változatát, és Túró Rudinak szerettek volna hívni, nehézségekbe ütköztek. A lapok nem voltak hajlandók reklámozni, mondván erkölcstelen elnevezése pornográf asszociációkra készteti majd az embereket. Aztán mégis megjött a zöld jelzés, lehetett hirdetni a Túró Rudit, és ma Magyarországon évente többszáz millió darabot adnak el belőle. Klein Sándor, a hajdani névadó 10 000 Ft-ot kapott a munkájáért.
Túró Rudi torta
Hozzávalók
A piskótához:
- 6 dkg finomliszt
- ½ kávéskanál sütőpor
- 1 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 tojás
- 6 dkg cukor
A sziruphoz:
- 1 dl víz
- 5 dkg cukor
A krémhez:
- 1 csapott evőkanál zselatin
- 25 dkg porcukor
- 50 dkg túró
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom
- 1 dl tejföl
- 2½ dl hideg tejszín
A tetejére:
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A tortaforma előkészítéséhez:
- kevés puha vaj
- kevés finomliszt
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát, és az aljába méretre vágott sütőpapírt teszünk.
A piskótához a lisztet összekeverjük a sütőporral, és teaszűrőn át hozzászitáljuk a kakaóport. A tojásokat és a cukrot robotgéppel 4-5 perc alatt fölhabosítjuk, aztán fakanállal óvatosan beleforgatjuk a kakaós-sütőporos lisztet. A tésztát átkanalazzuk a tortaformába, elsimítjuk és kb. 12 perc alatt megsütjük. Ha kész, megvárjuk, hogy kihűljön.
A krémhez a zselatint 1 dl vízzel összevegyítjük, és mérsékelt lángon addig kevergetjük, amíg a zselatin teljesen fel nem oldódik, aztán kihűtjük. Forralni nem szabad! A porcukrot simára keverjük 2-3 evőkanál forró vízzel, és hozzáadjuk a túrót, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a citrom reszelt héját, egy evőkanál citromlevet, a tejfölt, a kihűlt zselatinos vizet. Az egészet robotgéppel 1-2 perc alatt összedolgozzuk, majd a hideg tejszínből habot verünk, és fakanállal finoman hozzáforgatjuk a túrós keverékhez.
A kihűlt piskótát kivesszük a tortaformából, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és miután a formát elmostuk, szárazra töröltük, visszatesszük bele a piskótát. A sziruphoz a cukrot és a vizet összemelegítjük a mikróban, hogy a cukor feloldódjon, és megöntözzük vele a piskótát. Ezután a piskótán elsimítjuk a túrókrémet, teaszűrőn át vastagon megszórjuk cukrozatlan kakaóporral, és 1 napra hűtőbe rakjuk. Ezalatt megdermed a krém. Tálaláskor a tortát késsel körbevágjuk a formában, kiszedjük, és átemeljük egy nagy tálra.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.