Főételek

Spárgás réteskoszorú

Zöldséges rétes ünnepi kiadásban. Ráadásul amolyan alapreceptként is működik: a spárga helyettesíthető zöldborsóval, karfiollal, a ricotta túróval vagy részben akár juhtúróval is, a zöldfűszereket pedig szabadon variálhatjuk.

Spárgás réteskoszorú

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 25 dkg zöld spárga, meghámozva és 2 cm-es darabokra vágva (tisztítva kb. 15 dkg)
  • 6 réteslap
  • 75 dkg ricotta
  • 3 dkg parmezán, megreszelve
  • 3 tojás, enyhén felverve
  • 1 nagy maréknyi friss zöldfűszer, vegyesen (pl. petrezselyem, kapor, turbolya és snidling)
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • só és frissen őrölt bors
  • A forma és a réteslapok kenéséhez:

  • 10 dkg vaj, megolvasztva

Elkészítés

1

A spárgadarabokat lobogva forró, sós vízben kifőzzük, leszűrjük és félretesszük hűlni. A rügyekből néhányat külön teszünk a réteskoszorú díszítéséhez. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.

2

Kenőecsettel alaposan kivajazunk egy 22 cm-es koszorúformát. Belesimítunk egy réteslapot úgy, hogy a közepén ujjal átszúrjuk. Nagyjából elegyengetjük a forma felületén – nem kell tökéletesnek lennie –, és alaposan megkenjük az olvasztott vajjal.

3

Új réteslap következik, és az előzőhöz képest kicsit elforgatva ezt is a formába simítjuk, és megkenjük vajjal. Hasonló módon egymás után a formába simítjuk a többi lapot is.

4

Egy közepes méretű keverőtálban fakanállal összedolgozzuk a ricottát, a parmezánt, a felvert tojásokat, a zöldfűszereket és a spárgát. Szerecsendióval, sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük, majd a réteslapokkal bélelt formába töltjük.

5

A réteslapot túllógó széleit a töltelékre hatjuk, és a tetejüket alaposan megkenjük a maradék vajjal. Az előmelegített sütőbe tesszük, és 1¼ órán át sütjük. Ha kell, a sütési idő lejárta előtt félórával alufóliával buggyosan letakarjuk, hogy ne égjen meg.

6

Rácsra tesszük, és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni, mielőtt kifordítanánk a formából. A félretett spárgarügyekkel díszítve tálaljuk.

Megjegyzés

4–6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet