Megígérjük, ez a rakott, bárányhúsos-juhsajtos étel abszolút kedvenc lesz, mert kiadós és jóízű. A húsos ragut az itteni vidék jellegzetes tésztája, a fülecske formájú orecchiette dúsítja – annyira népszerű tésztaféle ezen a délolasz vidéken, hogy szép számmal akadnak még olyan asszonyok, akik a mai napig kézzel készítik. Nálunk fülecske tésztát hipermarketekben, egyes nagy közértekben és szinte a legtöbb, olasz élelmiszereket árusító boltban kapni.
Orecchiette Matera módra
Hozzávalók
- 40 dkg orecchiette tészta
- só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
A bárányhúsos raguhoz:
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- ½ dl olívaolaj
- só és frissen őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 50 dkg báránylapocka, megdarálva
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
- 2 teáskanál morzsolt rozmaring
- 2 dl száraz vörösbor
- 1 doboz 40 dkg-os konzerv hámozott, darabolt paradicsom
- 1 teáskanál cukor
Az összeállításhoz:
- 20 dkg pecorino vagy más érlelt juhsajt, megreszelve
- 25 dkg mozzarella, lecsöpögtetve és felszeletelve
A tepsi kikenéséhez:
- kevés olívaolaj
Elkészítés
A bárányhúsos raguhoz a hagymát az olajon mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk egy 25 cm átmérőjű, 7 cm magas edényben, közben sózzuk-borsozzuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd ½ perc múlva a sűrített paradicsomot is, amelyet 2 percig kevergetve főzünk, hogy elveszítse a nyers ízét.
A paradicsomos-hagymás alaphoz hozzátesszük a darált bárányhúst, sózzuk-borsozzuk, fűszerezzük oregánóval és rozmaringgal, majd 15 percig mérsékelt tűzön kevergetjük, és közben a fakanál élével morzsásra szétszedegetjük.
A húsra ráöntjük a bort, aztán 2-3 perc alatt elforraljuk róla, és hozzáadjuk levével együtt a hámozott paradicsomot. A bárányhúsos ragut lefedjük, és takaréklángon, néha megkeverve 20 perc alatt készre pároljuk.
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Kiolajozunk egy 30×20 cm-es, 7 cm magas kerámia sütőtálat.
A tésztát enyhén sós, lobogva forró vízben elkezdjük kifőzni, de a csomagolásán látható időnél 2-3 perccel korábban leszűrjük, és összevegyítjük a bárányhúsos raguval.
A bárányhúsos tészta felét belesimítjuk a sütőedénybe, rászórjuk a reszelt sajt felét, majd rásimítjuk a maradék bárányhúsos tésztát. A tetejére ráfektetjük egymás mellé a mozzarella-szeleteket, amelyeket meghintünk a maradék reszelt sajttal.
Az ételt 25 perc alatt készre sütjük a sütőben.
Megjegyzés
4–6 adag lesz belőle.