Főételek

Grillezett tarja whiskyvel

Ez az a recept, amit a legtöbb férfi imádni fog. Nem csak azért, mert a hozzávalók listája olyan, mint egy kártyapartihoz írt ideális bevásárlócetli – whisky! kávé! –, de azért is, mert sem a tényleges sütés, sem az előkészület nem kíván sok időt vagy elmélyült konyhai ismereteket. A sikeres kivitelezéshez csupán néhány dologra kell odafigyelni: 1) Ne legyen hideg a hús. 2) A türelem szép erény, vagyis ne lobogó lángon, hanem a már fehéredő faszén parázs erőteljes, mégis lágy hőpaplanán süljön a hús. 3) És ne vacakoljunk vele túl sokáig, mert nem brikettet, hanem puha pecsenyét akarunk felszolgálni. Ha mindezeket betartják, garantálom: ez a tarja nagy siker lesz.

Grillezett tarja whiskyvel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Még senki sem értékelte)
Loading...

Hozzávalók

  • 8 szelet csontos sertéstarja
  • só és frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál köménymag (nem őrölt!)
  • A páchoz:

  • 1½ evőkanál neszkávé
  • 3 dl forró víz
  • 3 dl olívaolaj
  • 3 dl whisky

Elkészítés

1

Megcsináljuk a pácot, ami egy szemvillanás alatt elkészül: a neszkávét feloldjuk a forró vízben, és hozzákeverjük az olajat meg a whiskyt. Ennyi az egész.

2

A hússzeletek bepácolása is gyorsan megy. Kerítünk hozzá egy olyan méretű műanyagdobozt, illetve tálat, amelyben a páclé teljesen el tudja fedni a húst, aztán a szeleteket kicsit kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk, és a kiválasztott tálba fektetünk belőlük négyet. Megszórjuk őket 1 evőkanál köménymaggal, és rájuk fektetjük a következő 4 szeletet. Ezeket is meghintjük 1 evőkanál köménymaggal, majd az egészet felöntjük annyi páclével, amennyi ellepi, lefedjük és betesszük 1-2 napra a hűtőbe. Ha maradt a pácból, fagyasszuk le nyugodtan a következő alkalomra.

3

Grillezés előtt kiemeljük a pácléből a hússzeleteket, és nagyon-nagyon gondosan letörölgetjük őket. A lényeg már úgyis bennük van, a rajtuk maradt köménymag pedig csak megégne, illetve az sem szerencsés, ha a whiskys páclé belecsöpög a parázsba, mert esetleg még lángra gyújtja. Amikor már megvan a fehéren izzó, jó parázs, és néhány centivel magasabbra odatettük az enyhén megolajozott grillrácsot is, oldalanként 5–7 perc alatt megsütjük a szeleteket. Puha, telt zamatú pecsenyét kapunk, amelyhez köretként parázson sült, apró szemű krumplit javaslok. Egyaránt kínálhatunk hozzá hideg sört vagy frissítő fröccsöt is.

Megjegyzés

4–6 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet