Bár a tévéhírekbe nem került bele, és nagy sajtóvisszhangot sem kapott, de tény: megjelent a világban a csokitorták új generációja. Ezek a modern desszertek merészek és határozottak, mert tele vannak mélyizzású, éjhangú, különlegesen extra minőségű étcsokival. Ezen kívül kifinomultak is, akár egy Londonban élő, perui félvér kémnő egy jövendőbeli James Bond-filmből. Liszt például sosincs bennük, az túl bumfordi lenne hozzájuk, helyette őrölt mandula, mogyoró vagy dió adja a könnyed tartásukat. Szóval, rafinált torták, amelyek manapság ezerrel hódítanak a jobb cukrászdákban és kávéházakban Párizstól Amszterdamig, Bostontól a Fokvárosig, és olyanok, mint az előbbi hasonlat hölgyének csókjai: édesek, észveszejtők, és ezért halálosan veszélyesek is, mert egy szempillantás alatt beléjük szerethetünk.
Halálos csokitorta
Hozzávalók
- 10 dkg mandula, mogyoró vagy dió
- 35 dkg kiváló minőségű (legalább 70% kakaótartalmú) étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 2 evőkanál tejszín
- 20 dkg cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 csipet só
- 2 evőkanál tej
- 5 tojás
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 4 dkg vaj
- 1 evőkanál rum
A tortaforma előkészítéséhez:
- kevés vaj és cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 150 fokra, és alaposan kivajazunk egy 24 cm átmérőjű tortaformát. Az aljába sütőpapírt illesztünk, aztán ezt is megvajazzuk, és vékonyan megszórjuk teaszűrőn átszitált kakaóporral.
A mandulát, a mogyorót vagy a diót száraz serpenyőben kevergetve illatosra pirítjuk, és kihűlve durvára daráljuk.
Az étcsokit apróra törjük, majd a vajjal meg a tejszínnel együtt finom gőz fölött kevergetve megolvasztjuk. Félretesszük, hogy langyosra hűljön.
A cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a sót meg a tejet a tojásokhoz adjuk, és robotgéppel néhány perc alatt habosra verjük. Akkor lesz jó, ha a térfogata legalább a duplájára nő. Ekkor óvatosan hozzácsurgatjuk az olvadt csokit, majd teaszűrőn beleszitáljuk a kakaóport, és mindezt alaposan összedolgozzuk. Végül robotgép helyett fakanalat veszünk a kezünkbe, és beleforgatjuk a tésztába a durvára darált mandulát, mogyorót vagy diót.
A csokis tésztát átkanalazzuk az előkészített tortaformába, és 45 perc alatt megsütjük. Ennyi idő után készen van, még akkor is, ha a beleszúrt tű ragacsosan jön ki belőle. Ennek ugyanis így kell lennie, különben túlsütnénk a tortát, és kiszáradna. Miután kihűlt, óvatosan körbevágjuk egy késsel, kifordítjuk egy nagy tálra, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt, és betesszük 1 éjszakára a hűtőbe.
Másnap elkészítjük hozzá a gyors mázat. Ez annyiból áll, hogy gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az apróra tört étcsokit a vajjal meg a rummal, még langyosan rákenjük a hideg tortára, és széles pengéjű késsel egyenletesen elsimítjuk rajta. A tortát 1 órára visszatesszük a hűtőbe, hogy a máz megdermedjen. 15–20 perccel a tálalás előtt kivesszük onnan, mert mint minden csokis édesség, ez is szobahőmérsékleten a legjobb.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.