Nagyon szerethető, mennyei, omlós állagú és őszinte ízű. A próbasütések során mindenki szép stikában rájárt, pedig kiderült: először senki sem hitte, hogy toplistás versenyző lesz.
Zebra
Hozzávalók
- 12 dkg hámozott mandula
- 15 dkg cukor
- 34 dkg finomliszt
- 4 dkg étkezési keményítő
- ¼ teáskanál só
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 34 dkg puha vaj
A formázáshoz:
- kevés liszt
Elkészítés
A mandulát a cukorral együtt porfinomságúra őröljük. A lisztet elvegyítjük az étkezési keményítővel és a sóval, majd az így kapott lisztkeveréket megfelezzük, és az egyik adagot feldúsítjuk a kakaóporral.
A puha vajat és a cukros mandulát lassú fokozatú robotgéppel 2 perc alatt összekrémesítjük. Ezután a vajas-mandulás alapot megfelezzük, és az egyik részhez a sima lisztes keveréket adjuk, a másikhoz a kakaósat. Mindkettőből tésztát készítünk: először fakanállal, majd kézzel összedolgozzuk a hozzávalókat.
A sima és a kakaós tésztát bucira formázzuk, korongokká lapítjuk, és folpakba csomagolva 45 percig a hűtőben pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra. Sütőpapírt terítünk 2 db 30×40 cm-es tepsibe. A nyújtódeszkát enyhén meglisztezzük.
A sima és a kakaós tésztából sorra lecsípünk ½ dkg-os darabokat, és tömör golyókká gyúrjuk. A golyókból 10 cm hosszú rudakat sodrunk a nyújtódeszkán, aztán 1-1 sima és kakaós tésztarudat összetekerünk. A tekercseket finoman összenyomjuk, hogy a kétféle tészta jól egymáshoz tapadjon. (Ha a sima vagy a kakaós tészta formázás közben visszapuhul, kis időre a hűtőbe tesszük.)
A megformált tekercseket egymástól 3-3 cm-re helyezzük a tepsikre, és megsütjük 18 perc alatt, egyik tepsivel a másik után. A tepsiken hagyjuk kihűlni, és közben a tepsiket rácsra helyezzük.
Megjegyzés
Kb. 80 db lesz belőle.