A tészta ismerős, a töltelék viszont izgalmas meglepetést rejt. Nem csak nyomokban tartalmaz mogyorót, az biztos! A Snickers szelet ízére emlékeztet, de messze nem annyira édes.
Sós mogyorós-narancsos-csokis bejgli vajkaramellával
Hozzávalók
A tésztához:
- 37½ dkg finomliszt
- 1 dl tejföl
- 7½ dkg porcukor
- ¼ teáskanál só
- 1½ teáskanál (5 g) szárított élesztő
- 20 dkg hideg vaj
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
A töltelékhez:
- 10 dkg tejcsokoládé, nagyon apróra vágva
- 25 dkg pirított sós mogyoró, darálva
- 5 dkg porcukor
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1½ dl habtejszín
- 10 dkg vajkaramella, apróra vágva
- 2 kezeletlen narancs
A nyújtáshoz:
- kevés finomliszt
A kenéshez:
- 1 tojás
Elkészítés
A tésztához a lisztet és a tejfölt mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk.
Aztán a lisztet, a porcukrot, a sót és a szárított élesztőt késes betétű robotgépben összekeverjük, majd hozzákockázzuk a hideg vajat, és a géppel morzsás keverékké dolgozzuk össze. (Gép nélkül: a lisztes részhez hozzáreszeljük a vajat, az ujjainkkal minél gyorsabban szétmorzsoljuk benne, és a többi ugyanaz.)
A morzsás keveréket átöntjük egy tálba, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a tojássárgáját, és kézzel tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát megfelezzük, aztán mindkét részt bucira formázzuk, és folpakba csomagolva 1 éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap időben kivesszük, hogy formázható állagú legyen, és kifejezetten enyhén lisztes deszkán átgyúrjuk, mielőtt kinyújtanánk és megtöltenénk.
A töltelékhez a csokit, a mogyorót és a porcukrot összevegyítjük egy közepes méretű tálban. A kakaóport és a tejszínt kézi habverővel kevergetve mérsékelt lángon összemelegítjük egy kis edényben, így a kakaó szépen feloldódik, majd ahogy felforrt a keverék, levesszük a tűzről, és ráöntjük a mogyorós részre. Az egészet jól elkeverjük fakanállal, belevegyítjük az aprított vajkaramellát, és langyosra hűtjük.
Megformázzuk egymás után a 2 bejglit. Ez úgy megy, hogy magunk elé vesszük az egyik adag tésztát, és 22×30 cm-es lapot nyújtunk belőle kifejezetten enyhén lisztes deszkán.
A kinyújtott tésztát megkenjük a csokoládés mogyoró krém felével, ráreszeljük az egyik narancs héját, majd alulról kezdve feltekerjük a bejglit.
A maradék tésztából és a maradék csokis mogyoró krémből meg narancshéjból megcsináljuk a másik bejglit az előzőek szerint.
A bejgliket sütőpapíros tepsire fektetjük, egymástól kb. 7 cm-re. Lekenjük tojássárgájával, és 2-3 órára hűvös helyre rakjuk.
Miután a tojássárgája megszáradt a bejgliken, lekenjük őket tojásfehérjével is, és megint 2-3 órára hűvös helyre költöztetjük, hogy a felületük szépen megrepedezzen.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A bejglik tetejét és oldalait hurkapálcával megszurkáljuk, aztán 25–30 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés
2 rúd lesz belőle.