Ahogy a neve mutatja, Capri sziget büszkesége. Gluténmentes torta, és egyesek szerint a Sacher torta testvére, csak az olaszok mandulával dúsították az osztrák csemegét. Tény: minél délebbre megyünk Olaszországban, annál többször tapasztalhatjuk, hogy lelkesen társítanak mandulát szinte minden édességhez. A másik mese szerint két osztrák hölgy kezdte el sütni az 1930-as években, akik akkoriban egy kis panziót vittek a szigeten. Továbbá létezik egy olyan elképzelés, hogy feledékenységből született. Állítólag egy cukrász, aki Caprin élt, véletlenül kihagyta belőle a lisztet, ám a vásárlóknak nagyon ízlett így is, és azóta liszt sose kerül bele. Nem kötelező eleme az Amaretto (olasz mandulalikőr), se a sütőpor, de azért szoktam ezeket használni, mert az előbbi erősíti a torta ízét, az utóbbi pedig lazítja a textúráját. Ha fontos szempont a gluténmentesség, figyeljünk rá, hogy a sütőpor és a csokoládé ennek megfelelő legyen.
Torta Caprese
Hozzávalók
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg hámozott mandula
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg + 15 dkg cukor
- ¼ teáskanál só
- 4 tojás (szobahőmérsékletű)
- 2 evőkanál Amaretto
A forma előkészítéséhez:
- kevés vaj
A tetejére:
- porcukor
A tálaláshoz:
- édes tejszínhab
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt légkeverés nélküli üzemmódban 180 fokra. Kivajazunk egy 24 cm-es tortaformát, majd sütőpapírból vágunk egy akkora körlapot, amely beleillik a formába, megvajazzuk, és a tortaforma aljába tesszük.
A vajat folyósra olvasztjuk, kihűtjük. Az étcsokoládét apróra tördeljük és a mandulával együtt finomra őröljük, aztán hozzákeverjük a sütőport.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjékhez adjuk a sót, kézi robotgéppel lágy habot verünk belőle, majd apránként hozzászórunk 5 dkg cukrot, és tovább verjük, amíg kemény habot nem kapunk.
A tojássárgájákat és 15 dkg cukrot egy nagy tálban kézi robotgéppel 6-7 perc alatt habosra verjük. Lassú fokozaton belekeverjük a csokis mandulát, aztán az olvadt vajat, végül az Amarettot. Kézi robotgéppel belekeverjük a tojásfehérjehab ¼ részét, majd fakanálra váltva óvatosan beleforgatjuk a maradék tojásfehérjehabot is.
A masszát átöntjük a tortaformába, finoman elsimítjuk a tetejét, és megsütjük 45 perc alatt a sütőben.
A tortaformában hagyjuk sütés után, és rácsra téve kihűtjük. Tálalásnál porcukorral meghintjük, és édes tejszínhabot adunk mellé.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.