Belgium déli, ma már francia nyelvű területeiről származik ez a kalács: ha eljön karácsony, az itteni pékségek kirakataiban sorra megjelennek a cougnouk. Ismert cougnolle néven is, és a receptje valószínűleg még a középkorból származik. Formája a pólyás Jézust jelképezi, ezért vannak, akik a szemet és a szájat mazsolával jelzik rajta. A tésztája a brióséra hasonlít, mivel sok vajat tartalmaz. Andenne városában egy trairies nevű kártyajáték is kapcsolódik hozzá, amelyben a nyeremény öt kalács – az első a legnagyobb, az ötödik a legkisebb. Manapság nem ritka, hogy a tésztáját csokipasztillával dúsítják, és finom is bele a csoki, de az biztos, hogy hajdan nem szerepelt a hozzávalók között. Már csak azért sem, mert az első táblás csokoládét a bristoli Fry and Sons cég készítette 1847-ben – addig a csokoládét csak ital formájában élvezték az emberek.
Babakalács
Hozzávalók
- 2½ dkg friss élesztő
- 2¼ dl langyos tej
- 50 dkg finomliszt
- 7½ dkg cukor
- 2 teáskanál só
- 2 tojássárgája
- 15 dkg puha vaj
- 7½ dkg mazsola
- 7½ dkg jégcukor
A kenéshez:
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál tej
A deszka meghintéséhez:
- kevés finomliszt
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejhez morzsoljuk, belekeverjük, és félretesszük, hogy felhabosodjon.
A lisztet meglangyosítjuk a mikrohullámú sütőben.
A langyos lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy nagy tálban. Kialakítunk a közepébe egy mélyedést, és bele öntjük a felhabosodott élesztős tejet meg a tojássárgájákat. Dagasztókaros robotgéppel lassú fokozaton elkeverjük az egészet, majd hozzáadjuk a puha vajat, és erősebb fokozaton kb. 10 perc alatt kidagasztjuk a tésztát.
A tésztát konyharuhával lefedve, meleg helyen kb. 1½ óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén kilisztezett deszkán átgyúrjuk, és felvágjuk 5 db kb. 20 dkg-os adagra. Ezeket kézzel kicsit szétnyomkodjuk, majd arányosan megszórjuk a mazsolával és a jégcukorral, aztán a mazsolát és a jégcukrot belegyúrjuk a tésztákba.
Megformázzuk a kalácsokat. Az adagnyi tésztákból először kb. 17 cm-es hengereket sodrunk, majd a hengerek mindkét végének utolsó 1/4 részét megcsavarjuk.
A kalácsokat enyhén lisztezett deszkán folpakkal letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 perc alatt a duplájukra kelesztjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírt terítünk 2 db 40×30 cm-es tepsibe.
A megkelt kalácsok közül az egyik tepsire 3 db-ot, a másik tepsire 2 db-ot helyezünk egymástól 4-4 cm távolságban. A kenéshez villával összehabarjuk a tojássárgáját a tejjel, és vékonyan megkenjük vele a kalácsok tetejét.
A kalácsokat kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük, egyik tepsivel a másik után. (A még sütésre váró kalácsokat folpakkal letakarva költöztessük át valamilyen hideg, de nem huzatos helyre, amíg rájuk nem kerül a sor. Még jobb, ha sütőpapíros tálcán a hűtőbe tesszük. A hideg ugyanis meggátolja, hogy túlkeljenek várakozás közben.)
Megjegyzés
5 db kis kalács lesz belőle.