Csípős édesburgonya-leves szezámmaggal
Hozzávalók
- 1 kg édesburgonya
- 2 kis fej vöröshagyma, finomra vágva
- 4 db friss, piros chili, kimagozva és felcsíkozva
- 1 dl olaj
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- ½ kávéskanál őrölt fahéj
- ½ kávéskanál őrölt koriander
- 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- 4 evőkanál szójaszósz
- 1¼ víz
A tálaláshoz:
- 8 evőkanál szezámmag
- 8 teáskanál pirított szezámolaj
Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Az édesburgonyát héjasan hagyjuk, de jól megcsutakoljuk körömkefével, majd félbevágjuk, és vágott felükkel lefelé egy 30 x 40 cm-es, sütőpapíros tepsire tesszük.
Az édesburgonyát alufóliával lefedve 40-50 perc alatt puhára sütjük. Ha kihűlt, a húsát kikaparjuk.
Egy 22 cm átmérőjű, 11 cm magas edényben mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk a hagymát az olajon. Hozzáadjuk a fokhagymát és a chilit, ezekkel együtt is kevergetjük még 20 mp-ig, aztán rászórjuk a fűszereket, elvegyítjük, majd hozzáöntjük a szójaszószt. Ez lesz a leves alapja.
A levesalapot lehúzzuk a tűzről. Beleöntjük a vizet, belekeverjük az édesburgonya kikapart húsát, majd az egészet botmixerrel pürésítjük, aztán átszűrjük.
Az asztalnál minden adagra szórunk szezámmagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben pár perc alatt aranybarnára pirítottunk, valamint minden adagra öntünk 1 teáskanál pirított szezámolajat is.
Megjegyzés
8 adag lesz belőle.