Levesek

Csípős édesburgonya-leves szezámmaggal

Csípős édesburgonya-leves szezámmaggal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 értékelés, átlag: 3,52 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 1 kg édesburgonya
  • 2 kis fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 4 db friss, piros chili, kimagozva és felcsíkozva
  • 1 dl olaj
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • ½ kávéskanál őrölt fahéj
  • ½ kávéskanál őrölt koriander
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 1¼ víz
  • A tálaláshoz:

  • 8 evőkanál szezámmag
  • 8 teáskanál pirított szezámolaj

Elkészítés

1

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Az édesburgonyát héjasan hagyjuk, de jól megcsutakoljuk körömkefével, majd félbevágjuk, és vágott felükkel lefelé egy 30 x 40 cm-es, sütőpapíros tepsire tesszük.

2

Az édesburgonyát alufóliával lefedve 40-50 perc alatt puhára sütjük. Ha kihűlt, a húsát kikaparjuk.

3

Egy 22 cm átmérőjű, 11 cm magas edényben mérsékelt tűzön megfonnyasztjuk a hagymát az olajon. Hozzáadjuk a fokhagymát és a chilit, ezekkel együtt is kevergetjük még 20 mp-ig, aztán rászórjuk a fűszereket, elvegyítjük, majd hozzáöntjük a szójaszószt. Ez lesz a leves alapja.

4

A levesalapot lehúzzuk a tűzről. Beleöntjük a vizet, belekeverjük az édesburgonya kikapart húsát, majd az egészet botmixerrel pürésítjük, aztán átszűrjük.

5

Az asztalnál minden adagra szórunk szezámmagot, amelyet előtte egy száraz serpenyőben pár perc alatt aranybarnára pirítottunk, valamint minden adagra öntünk 1 teáskanál pirított szezámolajat is.

Megjegyzés

8 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet