Melegen vagy hidegen fogyasztva egyaránt fenséges.
Póréhagymaleves tökmaggal és tökmagolajjal
Hozzávalók
- 4 nagy póréhagyma, a fehér szára vékonyan felkarikázva (45 dkg)
- 5 dkg vaj
- só és frissen őrölt bors
- 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
- 1½ dl száraz fehérbor
- 1 liter maradék húsleves, átszűrve
- 2 dl főzőtejszín
A tálaláshoz:
- 5 dkg tökmag, megpirítva
- 2 evőkanál aprított friss snidling
- 4 evőkanál tökmagolaj
Elkészítés
A póréhagymát a vajon egy 2 literes fazékban mérsékelt lángon kevergetve kb. 8 perc alatt megfonnyasztjuk. Közben sózzuk, borsozzuk, és ízesítjük a szerecsendióval.
A póréra ráöntjük a bort, majd nagy lángon kavargatva elfőzzük róla. Ezután hozzáadunk annyi maradék átszűrt húslevest, amennyi ellepi, és mérsékelt tűzön, lefedve, néha megkeverve 15 perc alatt vajpuhára főzzük.
A megpárolt pórét a levével együtt összeturmixoljuk. Visszaöntjük a fazékba, és hozzáadjuk a maradék levest meg a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és takaréklángon kevergetve óvatosan felforraljuk.
Tálaláskor a tetejére pirított tökmagot és snidlinget hintünk, és rácsurgatjuk a tökmagolajat.
Megjegyzés
4 adag lesz belőle.