Levesek

Póréhagymaleves tökmaggal és tökmagolajjal

Melegen vagy hidegen fogyasztva egyaránt fenséges.

Póréhagymaleves tökmaggal és tökmagolajjal

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 értékelés, átlag: 5,00 / 5)
Loading...

Hozzávalók

  • 4 nagy póréhagyma, a fehér szára vékonyan felkarikázva (45 dkg)
  • 5 dkg vaj
  • só és frissen őrölt bors
  • 1 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
  • 1½ dl száraz fehérbor
  • 1 liter maradék húsleves, átszűrve
  • 2 dl főzőtejszín
  • A tálaláshoz:

  • 5 dkg tökmag, megpirítva
  • 2 evőkanál aprított friss snidling
  • 4 evőkanál tökmagolaj

Elkészítés

1

A póréhagymát a vajon egy 2 literes fazékban mérsékelt lángon kevergetve kb. 8 perc alatt megfonnyasztjuk. Közben sózzuk, borsozzuk, és ízesítjük a szerecsendióval.

2

A póréra ráöntjük a bort, majd nagy lángon kavargatva elfőzzük róla. Ezután hozzáadunk annyi maradék átszűrt húslevest, amennyi ellepi, és mérsékelt tűzön, lefedve, néha megkeverve 15 perc alatt vajpuhára főzzük.

3

A megpárolt pórét a levével együtt összeturmixoljuk. Visszaöntjük a fazékba, és hozzáadjuk a maradék levest meg a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és takarék­lángon kevergetve óvatosan felforraljuk.

4

Tálaláskor a tetejére pirított tökmagot és snidlinget hintünk, és rácsurgatjuk a tökmagolajat.

Megjegyzés

4 adag lesz belőle.

Talán ez is érdekelhet