A tarte Tatin, a franciák híres karamellizált almatortája szerintem a világ egyik legfinomabb édessége. Hagyományos változatban búzalisztes tésztával szoktam sütni, és nincs olyan baráti ebéd vagy vacsora, ahol ne aratna sikert. Mivel egyre többen jönnek hozzánk gluténmentesen étkezők, egyértelmű volt, milyen pálya vár rám vendéglátóként. De rémesen mellékízű botrányok előzték meg, amíg kitaláltam azt a kevés hozzávalós, egyszerű, gluténmentes tésztát, amellyel pazar élmény a tarte Tatin. És amelyben nincs guarmagliszt vagy xantán, de mégsem esik szét, mert ez is fontos kritérium volt számomra. A lágy, kellemes zamatú cirokliszt, a fehéredésig hevített rizsből őrölt liszt és az étkezési keményítő triója adta meg végül a megoldást.
Francia almatorta
Hozzávalók
Az almás részhez:
- 15 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 1 kg alma, megpucolva, kicsumázva és vékonyan felszeletelve
A tésztához:
- 8 dkg rizs
- 15 dkg cirokliszt
- 2 dkg étkezési keményítő
- 3 dkg nádcukor
- ½ teáskanál só
- 12 dkg hideg vaj
- 1 tojás
Elkészítés
Az almás részhez a cukrot és a vajat mérsékelt lángon összeolvasztjuk egy 24 cm átmérőjű, magas falú serpenyőben, aztán hozzászórjuk az almát. Kb. 15 percig kevergetjük, amíg megpuhul, és a körülötte lévő vajas cukorból aranybarna karamell lesz. Ha kész, kihűtjük.
A tésztához a rizst egy száraz serpenyőben mérsékelt tűzön pár percig keverjük, hogy kifehéredjen. Kihűtjük, majd kávédarálóban lisztfinomságúra őröljük.
A rizst, a ciroklisztet, a keményítőt, a nádcukrot és a sót késes robotgépben elkeverjük. Hozzákockázzuk a vajat, és az egészet morzsásra dolgozzuk. Ezután a keveréket átszórjuk egy tálba, hozzáadjuk a tojást, és tésztát gyúrunk.
A tésztát két sütőpapír közt 26 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Papírostul áthúzzuk egy tálcára, és 15–20 percre a hűtőbe rakjuk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Az almás serpenyő nyelét alaposan beburkoljuk alufóliával.
A tésztát elővesszük a hűtőből, leszedjük róla a felső sütőpapírt, és határozott mozdulattal ráborítjuk az almás részre, hogy befedjük vele. Ha nem találjuk el pontosan a helyét, nem gond, mert az immár felülre került sütőpapír segítségével megigazítjuk. Most levesszük a tésztáról a rajta maradt sütőpapírt, és a tészta széleit betuszkoljuk az alma alá.
A süteményt 35–40 perc alatt megsütjük. Miután elkészült, még várunk néhány percet, hogy lecsituljon benne a karamell. Ekkor egy nagy tálat helyezünk a süteményre, és kifordítjuk rá. Az esetleg elcsellengett almaszeleteket a helyükre utasítjuk.
Megjegyzés
6–8 adag lesz belőle.